Made In China

| Monday, August 06, 2012 | |
Selalunya kalau ada salesman atau salesgirl approach kita dengan barangan buatan China, cepat-cepat kita akan cebikkan bibir. Cebikan menghina, merendah-rendahkan. Sebab dah sebati dalam kepala hotak kita yang semua barang buatan China sangat-sangat rendah kualitinya.


Itu memang la aku tak nafikan disebabkan dasar-dasar perindustrian yang mereka amalkan iaitu kuantiti yang melebihi kualiti. Bila kuantiti dah melampau-lampau jumlahnya, harga pulak diturunkan dan secara tak langsung kualiti barang-barang tu diturunkan sampai ke tahap bawah tapak kaki.


Sebut apa je, semua kita tau kualiti barang tu. DVD player, tv, mesin basuh, kasut, baju, jam, kereta atau pun China doll. Eh, bukan... China doll tu barang baik!


Selain amoi-amoi genit ni, ada satu lagi barang baik yang susah sangat barangan Buatan Malaysia nak lawan iaitu... Lin Dan!
(gambar curi tanpa izin)


Sekian entri pagi Isnin.


-Elok jugak Chong Wei kalah, kalau tak mesti beratur je orang-orang besar posing sama-sama dengan pingat tu. Konon-konon diorang la yang kerja kuat sampai berak berdarah!
-Lepas ni ada jawatan kosong sebagai pemain badminton untuk sebelas tahun akan datang...

10 comments:

Anonymous Says:
August 6, 2012 at 8:26 AM

1st!

Rasanya kalau tak silap aku LD ni produk China paling meletops buat masa ini kan...


LWindsor

SM Says:
August 6, 2012 at 8:29 AM

mujur aku tak letak harapan sangat atas beberapa faktor. eh, kau pun meletops jugak! hahahahaa!

Lady Windsor Says:
August 6, 2012 at 8:43 AM

aku meletops? pe hal plak, ada sesape eh nak letopskan aku...kehkehkeh!

Nizam.Ariff Says:
August 6, 2012 at 10:06 PM

err...
paper dolls bukan produk China kan?

sepa Says:
August 6, 2012 at 10:51 PM

aku agak, bila CW menang di set 1, dak pak menteri dah deko studio ambikambik gambar... hehehe...

*bulih jugak doll menyelit eh. :p

Telor Power Says:
August 7, 2012 at 12:09 AM

tak semua produk dari China tidak bagus.
tapi....kebanyakanya memang tak bagus hehehe


Apa2 pun tahniah pada LCW.

blog juga Says:
August 7, 2012 at 1:31 AM

Salam persahabatan,
Ingin berkongsi banner saiz 125px, sila kunjungi blog kami untuk daftar.

Terima kasih.
http://www.blog.nik.my/index.php?id=39

SM Says:
August 8, 2012 at 7:48 AM

LW : meletops takpe, jangan meletup.

Nizam : apa-apa yang ejaan dool, kedengarannya mengiurkan.

sepa : haha. masing2 dah plan nak cakap apa depan wartawan.

TP : tahniah jugak kepada yang bagi sokongan padu.

Rai Says:
August 8, 2012 at 11:31 AM

woi! hahhaa..ketinggalan zaman la mentality barang china tu takde kualiti..skang ni semua company berebut nak buat barang kat china sebab kos murah..

SM Says:
August 8, 2012 at 2:44 PM

Rai : yang aku tetap sangsi, dengan kos yang murah tu la mereka gunakan banyak pekerja kurang mahir.