Singgah Masjid

| Wednesday, June 20, 2012 | |

Sebenarnya aku dah sedar akan kewujudan masjid ni sejak masih dalam peringkat pembinaan lagi, iaitu lebih kurang dua tahun lalu. Sedikit demi sedikit, aku memerhatikan progress macamana masjid ini terbina setiap kali aku berkunjung ke Bukit Tinggi atas urusan kerja sambil usha-usha awek arab di Colmar.


Yang menariknya, pertama kali aku diberitahu bahawa projek yang sedang berjalan itu adalah untuk membina sebuah masjid oleh Berjaya untuk kegunaan penduduk sekitar terutamanya para pekerja mereka yang tinggal di asrama berhampiran.


Berkenaan dengan senibina luaran pulak, aku sangat suka sebab gabungan antara konsep castle dan kontemporari sangat serasi. Dari jauh dan dekat memang nampak simple serta elegant. Pada aku memang itu konsep yang paling sesuai untuk tempat tanah tinggi macam ni, memandangkan kebanyakan projek yang dibangunkan oleh Berjaya kebanyakannya berkonsepkan Europe (tak termasuk Japanese Tea Garden).


Kepada sesiapa tu, kalau nak naik ke Colmar bersama skandal atau nak jalan-jalan naik kuda kat sini, singgah la dulu ke masjid ni. Manyak syok wo... Air paipnya dingin macam air perigi waktu subuh.

Sekian...

7 comments:

Rai Says:
June 20, 2012 at 11:23 AM

alhamdulillah..cantik..takde lagi alasan kalau pegi bukit tinggi tak boleh nak sembayang jemaah solat fardhu kan..

pok amai-amai Says:
June 20, 2012 at 11:59 AM

Kat Bukit Tinggi ade ramai awek arab ke? Huhuhuhu...aku tak nah g sane g.

Anonymous Says:
June 20, 2012 at 6:43 PM

Kalau aku naik berfoya-foya dengan skandal atau anak ikan, aku akan bitau skandal atau anak ikan aku tu, wajib singgah..

Lwindsor

Nizam.Ariff Says:
June 21, 2012 at 12:19 AM

kah kah kah untuk LadyWindsor... tak agak-agak...




aku tak pernah ke sana la Bro, nampak macam segar je kat situ....

Telor Power Says:
June 21, 2012 at 12:36 AM

eh sudah adaa masjid, sejak bila?

SM Says:
June 21, 2012 at 3:26 AM

Rai : kat colmar dan club house tu pun ada surau. tapi bila masjid ni siap, lagi la berseri nampaknya.

MF : chika arab, terbaik... haha!

anon a.k.a. LW : hahahaa! betul tu.enjoy tu enjoy jugak kan.

Nizam : pergi time hujan lagi segar. macam pergi alaska tanpa pakaian. hahaha!

TP : kalau tak silap siap dalam awal tahun ni kot. jemput datang...

Anonymous Says:
June 21, 2012 at 8:40 AM

SM & Nizam Arif

i meant it...kahkahkahkah! berfoya-foya cara yang diharuskan!


LWindsor