Todi dalam Balang

| Thursday, May 17, 2012 | |
Sedikit masa dahulu, Vika pernah menceritakan kepada aku tentang kisah lagenda Irish mengenai seorang perompak jalanan yang hanya menjadikan pedagang atau pengembara yang kaya sebagai sasarannya. Kisah ini mirip dengan kisah lagenda Robbin Hood yang muncul dengan pelbagai versi bergantung kepada latar tempat dan masa serata England beberapa kurun lalu.

Namun kisah perompak ini ditamatkan dengan satu pengkhianatan oleh orang yang paling dekat dengannya iaitu teman wanitanya sendiri (terdapat versi lain yang menyatakan perempuan itu adalah isterinya). Akibat daripada itu, dia telah dijatuhkan hukuman mati oleh pemerintah setempat.

Walau pun telah mati, kisahnya terus hidup untuk diperdengarkan kepada generasi-generasi yang terkemudian sehingga menjadi dongeng yang dialunkan menjadi lagu rakyat. Benar atau tidak kisah ini, aku perlu bertanyakan lebih lanjut kepada Vika itu.


Lagu versi paling awal yang dikomersilkan oleh The Dubliners.

Versi awal 70-an oleh Thin Lizzy.

Yang ni pun cara jugak, oleh Metallica.


Salah satu komen dalam tiub awak yang aku suka : "The story of the song takes place during the times when real men known as Gentlemen would wait for the other to have their sword drawn and ready to duel instead of these days where cowardly people dog on their opponent and fight them in a dirty dog way."


Sekian entri sebelum nak keluar ponteng kerja...


***siapa Vika?

6 comments:

Pok Amai-Amai Says:
May 17, 2012 at 12:17 PM

A`ah...sape Vika?

SM Says:
May 17, 2012 at 12:29 PM

siapa vika? haha, rahsia der...

noramieza Says:
May 17, 2012 at 1:28 PM

Vika adalah perempuan viking terakhir?

Lady Windsor Says:
May 17, 2012 at 7:58 PM

Alamak, lagu-lagu ini bukan zaman aku la beb!

SM Says:
May 17, 2012 at 10:11 PM

noramieza : tembakan yang jauh tersasar. langsung terkeluar dari papan dart. hahaa!!!

LW : aik, kata peminat tegar lagu2 oldies... podah!

Telor Power Says:
May 18, 2012 at 1:04 AM

fuh....aku langsung tak tahu kisah cerita ni.