Didik Anak

| Thursday, April 05, 2012 | |


Disukai oleh 174 orang dan dikongsi oleh 104 orang setakat pagi ni. Macam biasa la, kalau benda elok je aku ni jarang nak `up' ketara sangat. Setakat pujian dalam hati je. Tapi yang ni aku setuju 90% apa yang diutarakan terutamanya untuk anak lelaki. Untuk anak perempuan masih ada beberapa point yang aku nak sembangkan.


Bagi aku, aku tak kisah kalau anak lelaki aku muncul sebagai `abang besar' sebaik dia memasuki alam persekolahan, waima bila dia dalam kelas pra-sekolah pun. Lagi bagus. Supaya dia ada keyakinan yang lebih sedikit daripada tahap yang sepatutnya. Tapi perangai `abang besar' dia tu biarlah bertempat. Contohnya ketika waktu tertentu di perlu menjadi seperti pelindung kepada adik-adiknya. Selain tu, aku tak nak dia dipandang sebagai seorang yang boleh dipijak kepala oleh rakan-rakan sekelas yang lain.


Ditakdirkan satu hari nanti, anak aku balik sekolah dan mengadu kat aku ada seorang budak lain rampas pensel dia, aku akan tanya dia balik, "Lepas tu abang tumbuk dia kat muka ke kat perut? Kalau budak tu gemuk gedempol, abang terajang dia kat perut. Sekali je, lepas tu terus lari kat cikgu."


Aku nasihatkan, kalian jangan ikut cara aku didik anak ala filem tamil ni.


Sekian entri didik anak cara aku...

6 comments:

Pok Amai-Amai Says:
April 5, 2012 at 10:19 AM

Aku suke lampiran biru pink tu. Mane ko dpt tu? Majalah Solusi ke?

Telor Power Says:
April 6, 2012 at 1:34 AM

hebat bro...bagus nampak gayanya lu dah boleh jadi ayah nie hehehe

Telor Power Says:
April 6, 2012 at 1:35 AM

hebat bro...bagus nampak gayanya lu dah boleh jadi ayah nie hehehe

SM Says:
April 6, 2012 at 7:49 AM

MF : ada orang shara kat fuckbook. menarik jugak...

TP : lu jangan tiru kaedah gua ni.

Irfa Says:
April 13, 2012 at 5:16 PM

aku pun share kat pesbok ;)
pink dan biru dua-dua ada kaitan ngan aku..

SM Says:
April 14, 2012 at 7:27 PM

irfa : ada jugak kebaikan fuckbook ni, tapi sikit `effect'nya...