Logam dan Thoub

| Tuesday, March 06, 2012 | |
Generally metal comes from a western countries, and it is a way part of a globalisation process. What is your opinion about metal and its spread around the world?


It is just a cycle, such as we are already take anything from around the world before, even from the eastern region.


Kata seorang peminat metal dari Dubai yang mengenakan thoub dan shumagg sambil memetik gitar tertera perkataan Iron Maiden. Tapi aku tidak mempunyai tanggapan yang sama seperti dia. Sebaliknya aku memandang muzik metal pada mulanya hanya sebagai salah satu medium  yang digunakan oleh barat dalam proses globalisasi itu sendiri. Manakala proses globalisasi itu pula  cuma bertujuan untuk menjajah!


Namun begitu, bagi sebahagian penggiat tegar muzik ini, mereka bangga dengan kewujudan genre muzik ini sambil menyifatkan kemunculan mereka secara global adalah sebagai `the new tribe'. Ini kerana walaupun mereka menerima baik muzik metal dan mengadaptasi muzik ini mengikut ciri-ciri budaya setempat, kekangan politik dan unsur-unsur kepercayaan; mereka masih mengaku yang mereka masih lagi bersatu di bawah kepercayaan pokok yang sama iaitu agama...


Sekian entri pandangan singkat.

7 comments:

Pok Amai-Amai Says:
March 6, 2012 at 4:16 PM

Mati2 aku igt org dubai tu pengumpul logam. Hahahahah! aku baca balik, upe2 cite psl muzik.

SM Says:
March 6, 2012 at 5:21 PM

MF : hahaa.. kau kena ingat balik dua entri sebelum ni yang guna perkataan logam. ini adalah kesinambungannya.

Telor Power Says:
March 6, 2012 at 9:57 PM

aku sekarang dah kurang nak layan metal2 nie ntah!! aku lebih minat pada lagu2 bermelodi ringkas dan tenang....


bagi muzik berkaitan dgn sesuatu agama tu pada zaman2 dahulu boleh la dianggap masih bernaung dibawah bumbung yang sama...sekarang nie hanya hiburan semata2 sambil selit sikit2 bab yg boleh menyesatkan. itu pun hanya berlaku pada fanatik sahaja....

NenetPenne (NP) Says:
March 7, 2012 at 4:12 PM

@TP
sokong TP ....
dakwah pun lebih kepada hiburan sajer...
sekarang ni ramai artis pakai tudung... pakai jelah

SM Says:
March 7, 2012 at 8:55 PM

TP : ya, umur aku yang semakin menghampiri zaman penuh keuzuran ini membuatkan aku lebih gemar memilih lagu bermelodi ringan. bab `niat tersirat' tu sebenarnya ramai daripada kita dah tau. tapi disebabkan lagu-lagu tu sedap didengar, masing-masing buat pekak je (macam aku, haha!)

NP : pakai tudung pun nak kecoh-kecoh. pergi umrah pun nak bising-bising, siap posing bergambar bagai. bullshit!

NenetPenne (NP) Says:
March 8, 2012 at 12:59 PM

@SM
tau tak per
siap boleh temuramah lagi kenapa nak bertudung..alahaiii letih betul laa artis ni..nampak nau depa ni jahil sangat dalam agama....apa laaaa

SM Says:
March 8, 2012 at 1:09 PM

...nak jual cerita, apa lagi.