Escape From Syria

| Friday, March 16, 2012 | |


That was when the Frenchman saw his friends. The front of the house and its doorway had taken the full force of the explosion. Freelance photographer Remi Ochlik, 28, lay at the entrance. Daniels tapped him gently on the head three times: "Remi. Remi. Remi?" Nothing.


"Edith," Daniels gasped, "Remi is not with us anymore."


On the ground near Ochlik was Marie Colvin, 56, an American correspondent for the Sunday Times of Britain, who had worn a black eye patch ever since she lost an eye in the civil war in Sri Lanka. She was legendary for being the first reporter into any war zone - and the last one out. This would be her final battle. The explosion had killed them both instantly.






"We felt very bad saying `Please help us get out of here. We have lost our friends'. We couldn't say that, because they had lost everything."






"The real story is not us," Daniels says. "It's the Syrian people." It is, unfortunately, a story that can not yet be told in full. Even the names of the activists who died in the rescue must remain secret. The very revelation of their identities is likely to put others in danger in Syria where mourning the dead may itself be punishable by death.


- teks : TIME, March 19, 2012
- gambar : www.time.com/daniels


Membaca artikel sepanjang enam halaman penuh berserta beberapa keping gambar benar-benar telah membawa aku merentasi satu perjalanan epik sekumpulan kecil manusia yang berjuang untuk hidup di tengah-tengah medan perang yang bukan milik mereka. Sehabis menelaah detik yang telah membunuh seorang jurugambar dan wartawan bebas, serta usaha menyelamatkan diri oleh beberapa orang yang lainnya sambil dibantu oleh kumpulan pemberontak, membuatkan aku menarik nafas perlahan seorang diri.


Betapa aku tidak pandai bercerita kepada orang lain dalam bentuk lisan atau tulisan, tapi kisah yang aku baca ini tidak memerlukan penulis yang hebat untuk menceritakannya. Seolah-olah terjadi di depan mata aku sendiri. Bagaimana mereka telah ditinggalkan sendirian oleh pasukan perubatan di tengah keganasan roket dan bedilan mortar, keadaan mereka mengheret diri menyusuri terowong rahsia melepasi sempadan dan berkonvoi melalui laluan rahsia yang bila-bila masa boleh meragut nyawa. Semua itu tergambar di depan mata aku.


Untuk entri ini, tiada pendapat atau ulasan yang mahu aku berikan kecuali penghargaan kepada wira yang berjuang dengan cara mereka sendiri tanpa mengangkat senjata api atau memetik picu raifal. Hanyalah gelekan mata pena di atas buku nota dan hunusan lensa kamera di tengah peperangan yang tersembunyi. Tujuan mereka menyertai para pemberontak dan aktivis bukannya mahu menjatuhkan pihak lawan atau menyertai peperangan tersebut, tetapi hanya mahu mencari serta menyampaikan berita ke dunia luar. Itu sahaja, tetapi nyawa mereka yang harus menjadi nilai ganti.


Sekian entri mengenang wira yang tewas.

7 comments:

Lady Windsor Says:
March 16, 2012 at 10:56 AM

Mereka adalah wartawan yang sebenar-benarnya...

Telor Power Says:
March 16, 2012 at 11:22 AM

aku bangga dgn sifat berani mereka...

panggil aku SM Says:
March 16, 2012 at 12:03 PM

LW : ...dan juga wira dalam dunia mereka sendiri.

TP : aku juga bangga dengan orang yang menghargai mereka.

Pok Amai-Amai Says:
March 16, 2012 at 1:47 PM

Smlm aku try msk blog ko. Nape tak ley eh?

panggil aku SM Says:
March 16, 2012 at 3:36 PM

MF : mungkin sebab sabotaj oleh pihak yang tak berpuas hati dengan aku kot. hahaaa..!!! (lepas aku aktifkan profile google+ jadi macam tu)

NenetPenne (NP) Says:
March 17, 2012 at 8:40 PM

baru hari ini aku dapat masuk blog kau..
hari tu aku nak masuk, entah word lancau apa ntah yang keluar
aku syak kau blocked aku dari masuk blog kau..

aku kalau tahu wartawan dibunuh atas kerja2 mcm ni, turut rasa sedih..

SM Says:
March 19, 2012 at 9:31 AM

NP : entah apa ke jadah pun aku tak tau. ada masalah sikit bila aku aktifkan google+. macam bangang, terus aku revert ke profile yang asal.