Air Liur Sahabat

| Wednesday, February 29, 2012 | |


On one of the rainy night, Kumaran (Sasikumar) and Nallavan (Allari Naresh) escape from Thrissur and landed in Chennai city. They start a new life by working at a petrol station.  They stay at a rented house in a small community surrounded by various members of the society with the help of their old friend Pullikutty (Ganja Karuppu). 


They soon win the hearts of the people with their honesty and kindness. Nallavan promptly falls for his co-worker Tamilarasi (Nivetha). Whereas, Kumaran who has constant run-ins with their neighbour, a movie dancer Bharathi (Swathi) who dislike him at first, but falls for him after coming to know his helpful nature and kind  demeanours. Soon, the love blooms between them.


There seems to be no end to Kumaran's newfound luck when he starts a delivery service with his friends, which ends up being a successful business. Just when things start looking up in life for Kumaran and his friends, a mysterious man appears and the past comes back to haunt them.


******************************


Ini adalah sinopsis yang aku salin dan tampal berkenaan dengan filem terbaru dari Asstro Thangathirai bertajuk Poraali. Aku rasa dah lebih dua minggu filem ni ditayangkan, tapi sampai sekarang aku tak sempat lagi nak hadap dari mula sampai habis. Sempat tengok sekerat-sekerat je, rasa macam pundek pun ada. Tak feel langsung.


Apa yang aku ingat, ada satu scene tu yang tak mungkin (mustahil sama sekali) kita dapat lihat melalui filem tempatan. Scene di mana salah seorang watak utama mengalami serangan sawan secara tiba-tiba hingga air liurnya meleleh ke dagu. Dalam keadaan yang panik tu, seorang lagi watak utama cuba memberikan bantuan mengikut apa yang dia termampu. Menjerit meminta tolong, memapah kawannya naik ke atas riba dan salah salah satu aksinya yang kelihatan sangat natural dan paling menarik perhatian aku adalah...


...mengesat air liur yang betul-betul meleleh dari mulut kawannya dengan menggunakan tangan!


Aku tak rasa kelakuan ini akan ditonjolkan dalam filem seperti Ombak Rindu. Paling kuat pun scene dimana Saiful Apek mengesat kahaknya sendiri dalam Biar Betul. Dalam dunia realiti, rasa-rasanya sanggup tak kita lakukan perkara yang sama terhadap sahabat kita yang kononnya `sanggup sehidup semati'?


Sekian entri pengorbanan untuk sahabat.

21 comments:

Lady Windsor Says:
February 29, 2012 at 7:40 AM

1st!

Oitt pagi2 dah buat entry thanggathirai...hmmm...

SM Says:
February 29, 2012 at 7:41 AM

aku rasa macam tak sempat pulak tengok filem ni. kau macamana?

Musz Zamil Says:
February 29, 2012 at 9:47 AM

euw, 'mengesat kahaknya', terbayang2 aku dengar

Mr.Clive Says:
February 29, 2012 at 9:49 AM

hahahah setailo pulak movie yg ditulis ni...kehkehkhhh

Pok Amai-Amai Says:
February 29, 2012 at 10:12 AM

Peh! Ko suke betul cite Tamil kan? Ko lyn cite Hindustan tak? Bukan cite ala2 Kuch-Kuch Hota Hai. Tapi aku jumpe cite yg sgt best n lain dr hindustan yg pnh aku jmpe...

Stanley Ka Dabba

Aku tgk kat ABO last mth.

SM Says:
February 29, 2012 at 10:27 AM

musz : kahak sendiri kira orait lagi. kalau kahak orang lain???

clive : tamil movie memang owesome (tak semua la).

MF : ok, akan ku cari dvd itu movie. aku suka filem tamil sebab banyak tampilkan realiti yang bukan dibuat-buat. hindustan pulak aku tak boleh blah. lagi pulak sejak shah rukh khan dapat datuk. aku rasa sangat tak adil. sebab tu perhatian aku langsung terpesong dari filem hindustan.

reen afny Says:
February 29, 2012 at 10:34 AM

hahaha tak sanggop..... kalau pakai sarung tangan boleh consider. hehe

SM Says:
February 29, 2012 at 12:34 PM

ra : aik, kata sehidup semati... takkan se hidup, se lagi mati kot.

reen afny Says:
February 29, 2012 at 1:30 PM

hahaha masa bila aku cakap sehidup semati. hehehe tengok keadaan la. kalau member aku tu tengah sakit takpela jaga dia. lap2 ayaq liur dia semua. huhu

SM Says:
February 29, 2012 at 1:35 PM

kalau keadaan mendesak? pergh. aku harap kau ada bakat jadi sahabat sehidup semati. hahahaa!!!

reen afny Says:
February 29, 2012 at 4:04 PM

hahhaha aku upah nurse la do. hikss larikkkkkkk

SM Says:
February 29, 2012 at 5:17 PM

bukan sahabat sejati der...

NenetPenne (NP) Says:
March 1, 2012 at 1:34 PM

aku akan lap guna baju kawan aku tu ler...

sorry, aku jujur.... tak pe kan...

kita still kawan kan...

SM Says:
March 1, 2012 at 1:54 PM

ha, kejujuran jarang menyakitkan. tak gitu?

Telor Power Says:
March 1, 2012 at 2:18 PM

gua tak sanggup....gua penggeli bro hahaha

SM Says:
March 1, 2012 at 2:42 PM

sekarang memang la kita tak sanggup, tapi mungkin kita akan ketepikan semua tu dalam keadaan yang mendesak. contoh macam scene dalam filem tu.

NenetPenne (NP) Says:
March 1, 2012 at 2:44 PM

memang... kejujuran tu menyakitkan tapi aku lebih rela daripada ditipu dengan maksud 'nak menjaga hati'..

ptuiii..jaga hatilah sangat..
eh tetiba emo laksss..
sowwwy....

SM Says:
March 1, 2012 at 2:45 PM

NP : kau punya emosi amat dialu-alukan di sini.

Telor Power Says:
March 2, 2012 at 2:29 AM

wa tak pernah layan hidustan mahupun tamilstan hahaha

SM Says:
March 2, 2012 at 7:42 AM

TP : setan, hahahaa!!!

NenetPenne (NP) Says:
March 2, 2012 at 5:05 PM

aku punya emosi nak makan sup ekorrr
nak sup ekoooooorrrrr tapi bukan nombor ekor..
eh tapi kalau ada orang nak tulung beli boleh jugak *larikkkkk*