Logam dan Identiti

| Wednesday, January 18, 2012 | |
Di Brazil, heavy metal muncul seiring dengan kejatuhan pemerintahan diktator sekitar tahun 1985. Pada awalnya, penggiat muzik ini hanya memperkenalkan apa yang dinamakan sebagai Brazilian Heavy Metal, oleh kerana kesukaran mendapatkan maklumat dari luar dan peralatan muzik yang baik kesan daripada pelbagai sekatan oleh pihak pemerintah.

Di sini juga, Max Cavalera adalah ikon besar yang telah menjadikan negara ini begitu sinonim dengan muzik metal selain daripada bolasepak, samba dan hutan Amazon disebabkan keberaniannya mengetengahkan elemen muzik tradisional dalam berkarya. Katanya, "I think it suck because I don't think we should copy. We should have our own identity".


Ya, identiti. Kita semua tak kira sama ada individu kecil, kelompok masyarakat tertentu, organisasi yang menjalankan tugas-tugas khusus atau pun sebuah negara berdaulat; sangat-sangat memerlukan identiti yang tersendiri. Agak-agaknya, apakah identiti unik yang mencerminkan siapa aku, kalian, mereka dan negara yang tanahnya kita pijak dan langitnya kita junjung setiap hari ni?


Batik? Lagu Rasa Sayang? Kemajmukan masyarakat? AirAsia? Variasi makanan tradisional? Atau pun produk daripada Proton dan Perodua?

Pada aku, tiada... Yang kenampakan hanyalah kesan daripada keghairahan perlumbaan menonjolkan siapa antara kita yang lebih hebat. Hingga akhirnya kita langsung tak nampak apa nilai unik yang ada dalam lingkungan hayat tradisional kita.

Tak faham? Takpe, tak berapa penting pun. Esok pagi, teruskanlah keluar bekerja seperti biasa. Lusa, ulangi rutin yang sama. Tulat, adalah hari minggu dan waktu santai...

Sekian entri tak faham apa yang aku nak sampaikan.

34 comments:

Lady Windsor Says:
January 18, 2012 at 12:14 AM

1st!




Hmm...aku faham kot!

Lady Windsor Says:
January 18, 2012 at 12:16 AM

We shouldn't copy but we should hv to meet up for a cup of coffee...

SM Says:
January 18, 2012 at 12:17 AM

can't get it. explain please. i think it has nothing to do with that freaking cup of coffee.

Lady Windsor Says:
January 18, 2012 at 1:23 AM

nothing..its only a joke about coffee...but we should have our own identity and should not be like others..if u try to be like someone..it is fake..and its suck!

telor power Says:
January 18, 2012 at 1:30 AM

what about melepak, that is my true identity. but melepak also copy from other culture. hmmmmm...

(kalau aku beri IC aku melambangkan identity tak?)

Lady Windsor Says:
January 18, 2012 at 1:58 AM

TP, melepak is different case...and i think melepak is cool...a simple way to release stress but for sure you know the limit aite?

SM Says:
January 18, 2012 at 7:37 AM

LW : fake, suck! why we should have our own identity? to show our proudness? i think it also suck while we always keep searching something that we don't have.

tp : tup, melepak is cool mate!

Lady Windsor Says:
January 18, 2012 at 7:50 AM

SM, why we should hv our own identity? Will answer u later, I'm driving now...

But then yes, lepak is cool!

SM Says:
January 18, 2012 at 7:56 AM

power ar! kaki pegang stereng, tangan membalas komen.

(jangan baca komen ini jika masih memandu)

Lady Windsor Says:
January 18, 2012 at 8:33 AM

Aku masih drive...jem gilos wehh...tensen!

ralphrazaq Says:
January 18, 2012 at 8:54 AM

identiti Malaysia adalah rakyat berbilang kaum (Najib yang kata bukan aku hahahaha)

Lady Windsor Says:
January 18, 2012 at 9:46 AM

SM..why we should have our own identity..ok..lets talk abt it..if u notice..once u're out from ur comfort mom tummy, u already hv ur own identity actually..it is simple..we hv 5 fingers and each has name like little, ring, middle, index and thumb and each also got a different print..and due to our personality...of coz we cannot copy or duplicate others originally becoz we born with it..since the beginning...u maybe hv ur idol and wanna be like them but u cannot...personally u do copycat..hmm nothing wrong to duplicate people style but as for me..i prefer my own and dare to be different...and it doesnt mean that i proud of myself or wanna show my perfectness or whatsoever but i am who i am..

tsk..tergeliat la lidah aku..dah lah, aku nak p hospital jap..karang sambung..tc!

SM Says:
January 18, 2012 at 10:18 AM

ralph : najib kata, pak lah kata dan mahathir pun kata macam tu jugak. banyak la kau!

LW : i still haven't got the answer yet. bab tiru-meniru tidak timbul walau pun kita dianggap sebagai klon kepada orang lain, asalkan identiti yang kita tonjolkan tu ada sedikit kelainan dan ada unsur kelainan. tapi macamana dengan konteks yang lebih besar. apakah lagu-lagu rakyat atau makanan tempatan yang selalu kita niagakan di luar sana cukup untuk menonjolkan identiti kita/

reen afny Says:
January 18, 2012 at 10:46 AM

i think we should be proud of what we are... eventhough it's difficult to find someone who can accept our weaknesses but that cannot stop for being the real us. try to be others and pretend to be perfetc just wanna impress other people it's not gonna make you unique...

ralphrazaq Says:
January 18, 2012 at 11:26 AM

ELEH

SM Says:
January 18, 2012 at 12:59 PM

ra : agak tergelincir sedikit dari topik asal tapi masih memperkatakan tentang identiti. kau pernah (atau masih) jadi remaja? masa tu adakah kita faham dengan makna krisis identiti? tak, kita tak peduli.

ralph : apasal kau punya eleh besar sangat chol? hahahaa...!

ralphrazaq Says:
January 18, 2012 at 2:24 PM

identiti melayu? aku bukan org melayu..aku kacuk hahaha

(SM : huruf besar tanda protes)

SM Says:
January 18, 2012 at 2:41 PM

ralph : ah sudah, mula nak main wayang... hahaaa!!

ralphrazaq Says:
January 18, 2012 at 2:48 PM

abis ko melayu pure ke?

Lady Windsor Says:
January 18, 2012 at 3:05 PM

Ralph..gimme five...aku pun kacuk!

SM Says:
January 18, 2012 at 3:46 PM

aku pun kacuk!

ralphrazaq Says:
January 18, 2012 at 3:49 PM

LW & SM - kacuk pe wei? nk tau gak hahaha

Pok Amai-Amai Says:
January 18, 2012 at 3:50 PM

Identiti? Identity Card tu agak2 terangkum dlm isu ko nie tak?

=p

SM Says:
January 18, 2012 at 3:51 PM

ralph : kacuk antara mak dan ayah aku.

MF : tak kisah, janji ada perkataan identiti.

ralphrazaq Says:
January 18, 2012 at 3:55 PM

kalau pelancong tny ape identiti Malaysia, aku akan jawab cm Najib, Pak Lah & Mahathir hahahaha!!

SM Says:
January 18, 2012 at 3:58 PM

ralph : nanti diorang akan jawab "my country also same. we had a residence which is came from a various countries", macamana?

Lady Windsor Says:
January 18, 2012 at 4:09 PM

ralph...SM dah jawab kacuk apa...

reen afny Says:
January 18, 2012 at 4:10 PM

haha mana de tergelincir lak. betul apa. kena la bangga jadi diri sendiri. ni nak tiru gaya orang laen lepas tu identiti sendiri tak tahu. ni korang ni tengah cerita pasal baka apa ke?? hahaha =.=

ralphrazaq Says:
January 18, 2012 at 4:10 PM

SM - emmm.....(sambil kelip-kelipkan mata).........

tinggg....(dapat idea)

Ha, we have kings & queens from different state of our country..

SM Says:
January 18, 2012 at 4:19 PM

LW : jawapan kita sama?

ra : fokus, fokus!

ralph : ok, boleh diterima. tapi sebagai keunikan je `sebap' takde negara lain mengamalkan sistem raja berperlembagaan.

ralphrazaq Says:
January 18, 2012 at 4:23 PM

hahahahaha...identiti la jugak kan tapi lebih menjurus kepada kaum melayu je la..kalau nak identiti gabung semua kaum, jwpn aku cm Najib..

telor power Says:
January 18, 2012 at 8:42 PM

ralph : ko terpaksa cakap macam tu pasal ko koje goment kan? hehehehe...takpe aku faham

mcm aku sah2 tak akan cakap identiti malaysia macam tu. aku akan bagitaw adalah kereta proton hahaha boleh x?

aku takde kacuk mana2 pure dari Nepal.

ralphrazaq Says:
January 19, 2012 at 8:30 AM

xlaaaaaaa....itu common word...

SM Says:
January 19, 2012 at 3:55 PM

tp : kalau macam tu, aku pulak beridentitikan honda ex5!

ralph : banyak betul identiti, boleh tukar-tukar.