Logam dan Holocaust

| Thursday, January 19, 2012 | |
destroying, without mercy
to benefit the aryan race
surgery, with no anesthesia
fell the knife pierce you intensely
inferior, no use to mankind
strapped down screaming out to die
angel of death
monarch to the kingdom of the dead
infamous butcher
angel of death
(kalau sanggup nak dengar versi live, klik sini)


Ada sesetengah Jewish yang terluka dengan lagu ini, kerana begitu menggambarkan perilaku dan suasana ganas ketika tempoh Holocaust dulu. Sepertimana juga kita seringkali terlompat dengan aksi-aksi nakal segelintir individu yang dianggap tidak sealiran dengan idea-idea kita. Namun, mujur masih ada lagi yang sentiasa berpandangan positif dan tidak memasang prasangka yang keterlaluan.


Dan bagi yang enggan terluka dengan lagu ini, mereka lebih senang berkata bahawa ini adalah "the best vehicle for new generation to learn about the Holocaust" dan "I won't lie to you. It also disturb me because my father was also in the Holocaust. But I don't look it at the negative way. I don't take it personally".


Sekian entri merujuk pandangan neutral metal bangers dari Israel.

27 comments:

ralphrazaq Says:
January 19, 2012 at 4:48 PM

slayer la sgt

Lady Windsor Says:
January 19, 2012 at 4:50 PM

2nd!

telor power Says:
January 19, 2012 at 4:50 PM

baru aku tahu israel ada band metal...ingat sibuk dok berperang jer

Lady Windsor Says:
January 19, 2012 at 4:51 PM

Def lepard tu masuk category metal gak ke?

ralphrazaq Says:
January 19, 2012 at 4:59 PM

SM - emmm kalau Metallica??

Pok Amai-Amai Says:
January 19, 2012 at 5:32 PM

LW - Def Lepard tu metal ke? Byk balad je - When Love and Hate Collide?

Hehehehe...aku tak nah lak explore metal band dr Israel nie. tatau lak mcm ne alkisahnya. Hahahaha....

Tp klu metal band yg line upnya org Yahudi tu ade le...

Ko ptt kenalkan aku sbb aku cume tau band metal dr trustkill...

=( kesian kan?

SM Says:
January 19, 2012 at 5:58 PM

tp : muzik metal dah bertapak di hampir seluruh pelusuk dunia. yang berbeza cuma prinsip yang jadi pegangan penggiatnya je. bergantung kepada faktor tertentu.

LW : metal ada banyak cabang. ada yang `root'nya memang metal tapi condong ke arah yang lain.

ralph : metallica adalah otai yang dah tergolong dalam `the big four'.

MF : haha, trustkill aku tak berapa nak into sangat. tak semua metal aku dengar (cuma dengar je, tanpa menghadam fahaman bawaan mereka tu). tak payah kesian kalau apa yang kita tau tu terhad, macam aku. tak ada untungnya kalau kita fasih sangat dengan benda-benda macam ni.

Lady Windsor Says:
January 19, 2012 at 6:12 PM

SM, aku kalau metal ni yg aku tahu silkhannaz, apa lagi eh...itu pun sebab terpengaruh dengan housemate aku dulu yg kini adalah seorang lecturer geologi, ibu kepada enam cahaya mata dan tetap setiap dengan rock metal sehinggakan dia sanggup bawak anak banak pi singapore dulu nak tengok def leppard kat sana walaupun nak dekat bulan puasa, gila sakan dia..

SM Says:
January 19, 2012 at 6:15 PM

hahaa... mungkin dia ada sebab kenapa dia bengitu `into' sangat dengan scene ni. macam kawan aku masa sekolah dulu. dengar lagu metal sampai hangguk kepala. tapi bila tanya apa yang dia faham, dia cuma jawab, "aku dengar cuma hayati iramanya ke, lirik aku tak pseduli". rasa macam bodoh pun ada. macam orang buta yang cuba lintas highway sorang-sorang.

bact. Says:
January 19, 2012 at 8:26 PM

aku walaupon belajar pasal metal tapi aku tahu metal neh metallica ja.

SM Says:
January 19, 2012 at 10:14 PM

bact : aku pun tak tau semua band metal.

SM Says:
January 19, 2012 at 10:15 PM

NenetPenne (NP) noreply-comment@blogger.com
9:07 PM (1 hour ago)

to me
NenetPenne (NP) has left a new comment on your post "Logam dan Holocaust":

apa entry ni? aku menyibuk je kat sini ..
aku suka bon jovi sebab dia handsome....



Posted by NenetPenne (NP) to ...sambungan at January 19, 2012 9:07 PM

NP : sah, blogger.com jeles dengan kita la. komen kau ada dalam `kotak masuk' aku tapi tak tubik dalam kotak komen ni. kau tolong marah sikit.

NenetPenne (NP) Says:
January 20, 2012 at 12:09 PM

dahlah SM, kalau tak suka, cakaplah...tak pyah laa buat alasan2 mcm ni... tak baik tau.... :P

SM Says:
January 20, 2012 at 12:29 PM

NP : mana ada wei, ini semua konspirasi untuk menjauhkan kita. hahaa...!

NenetPenne (NP) Says:
January 20, 2012 at 3:19 PM

@SM
saje kan jeles dengan keakraban kita... so bila nak mengkopi bersama aku dan LW nih?

SM Says:
January 20, 2012 at 4:01 PM

NP : nak mengopi? setelkan dulu kau punya exam tu. hahaaa!!!

NenetPenne (NP) Says:
January 20, 2012 at 4:29 PM

@SM
dah settled laaaa...kalau tak settle, sini pun aku tak jengok...

SM Says:
January 20, 2012 at 4:32 PM

ohya, semoga berjaya. patutnya hari tu sebelum exam lagi aku wish.

(comel tak?)

Lady Windsor Says:
January 20, 2012 at 10:37 PM

NP..ntah la kan..SM x sudi mengopi dgn kita...maklumlah kita gengstar Pavi je kot..Dia nak gangster JB kot...

SM Says:
January 22, 2012 at 7:40 AM

LW : (bukan sesuatu yang perlu dibincangkan secara serius di sini)
hahahahaaa...!!!

Lady Windsor Says:
January 22, 2012 at 9:43 AM

SM, noted! Tq...




Word verification: regra....cisss! Aku ingatkan viagra...

NenetPenne (NP) Says:
January 22, 2012 at 8:02 PM

@LW
ok sila bersms untuk setkan dating bertiga... muahahahahaa....


word verification: shist

SM Says:
January 23, 2012 at 8:06 AM

NP : aku pakai kasut yang baru repair hari tu boleh?

word verification: bullshit. eh, mana ada!

NenetPenne (NP) Says:
January 23, 2012 at 1:51 PM

@SM
boleh jer
sebab yang nak pakai kasut tu adalah u, bukan i...

Lady Windsor Says:
January 23, 2012 at 6:15 PM

NP, awal2 dia balik ke tanah selatan...dah tahu dah jawapan kalau SMS pun...so no sesi mengkopi dah...till further notice coz its only once in a life time...kita tak offer peluang banyak kali, cuma sekali seumur hidup...

SM Says:
January 25, 2012 at 1:15 PM

hahahaaa, korang kena usaha lebih lagi. bukan senang nak buat temujanji dengan anak raja ni.

NenetPenne (NP) Says:
January 27, 2012 at 11:56 AM

@SM
anak raja lingam...