Ke Neraka

| Sunday, January 29, 2012 | |
Top 5 pemandu yang patut mati ngeri atas jalan raya.
  1. Pemandu bas ekspress/persiaran. Memandu macam drag racer atas highway. Tak pernah kurang daripada 110km/j,  memotong kenderaan lain di lorong kiri, cucuk rapat kenderaan yang memandu pada kelajuan sederhana. Patut terus dihantar masuk neraka tanpa penghakiman!
  2. Pemandu teksi Lembah Klang. Menjadikan teksi seperti motosikal cup prix, mencelah-celah antara kenderaan lain macam budak pizza atau mat peon, parking ikut suka kepala bana. Patut terus dihantar masuk neraka tanpa penghakiman!
  3. Kebanyakan pemandu di Pulau Mutiara. Walau pun mak abah tak pernah ajar pasal adab sopan, tapi patut belajar erti bertimbang rasa ketika memegang stereng. Patut terus dihantar masuk neraka tanpa penghakiman!
  4. Pemilik kereta Proton Iswara yang tampal stiker Mitsubishi bapak besar. Orang yang suka buat malu macam ni pun patut terus dihantar masuk neraka tanpa penghakiman!
  5. Pemandu yang aku maksudkan dalam cerita di bawah:
Berkenaan insiden kemalangan yang membabitkan beberapa orang pelumba dengan sebuah kereta di Putrajaya pagi tadi, aku rasa kesalahan bukan diletakkan kepada marshal yang gagal mengawal pelumba atau anggota keselamatan yang terleka ketika mengawal trafik atau pun pelumba yang sepatutnya berlumba seperti kuda belang atas padang savana, tapi pemandu kereta kancil yang jelas telah terlupa membawa sekali otak yang masih elok untuk digunakan semasa memandu! Dia tidak perlu dipaksa masuk ke neraka kerana suatu hari nanti pukimak pemandu kancil ini pasti akan memandu dengan sendirinya ke sana...

Sekian entri kutukan kepada pemandu kurang ajar...

13 comments:

Telor Power Says:
January 29, 2012 at 10:07 PM

terbaek....part no 1 tu memang cilake.rata2 semua bas akan drive secara berhemah serupa setan bila di highway


part no3 plak wa setuju sgt2 dgn apa yg lu kaborkan tu.....org pulau mutiara mmg pandu secara gampang mcm minta penumbuk padu yg bakal di ceduk di tulang rusuk.

Anonymous Says:
January 30, 2012 at 8:31 AM

sy sokong part yg pemandu teksi tu.sesuka ati potong Q dan keluar simpang dan bawak slow cam siput time dia dok cari rumah orang...

dan setuju jugak psl kes kancey langgar pelumba2 basikal tu...mmg nmpk laju pun...

tapi bab driver pulau mutiara tu, cek terasa ati gak la...yg memandu kurang adab sopan tu orang2 luar yg reja kt sana kot :P

SM Says:
January 30, 2012 at 8:48 AM

tp : alamak, gua rasa nyesal pulak doakan buruk-buruk kat orang ni. hahahaaa...!

anon : maaf kalau terasa kecewa dengan entri ini. beberapa hari di pulau mutiara ni buat hati sentiasa panas dengan `kesopanan, pemandu di sini. tak berubah sejak dulu. mungkin ada betulnya sikap ni datangnya dari orang luar yang bekerja di sini, sebab itu saya menggunakan perkataan `kebanyakan' supaya semua tidak dipukul rata. terima kasih.

ralphrazaq Says:
January 30, 2012 at 8:55 AM

rapid kl jenis ekspres tu ke? emm x laju pun...biasa je..hahaha!!

reen afny Says:
January 30, 2012 at 9:56 AM

tu semua roadbastard! kahkah
driver bas memang weh. da la besar gedabak lepas tu suka himpit2 kereta. macam haram je dorang ni...

Telor Power Says:
January 30, 2012 at 1:00 PM

sm: kehkehkeh...bukan doa tapi luahan jer tu

SM Says:
January 31, 2012 at 12:30 AM

ralph : rapid kl ekspress? lari topik la kau ni...

ra : penumpang cuma serah nyawa je kat dalam bas tu.

tp : dapat dosa tak? kalau dosa, aku tobat la...

Telor Power Says:
January 31, 2012 at 1:03 AM

sm : ntah kena tanya yg lebih pakar der

reen afny Says:
January 31, 2012 at 10:26 AM

tahu takpe... senang cerita bawak sendiri kereta sendiri je.

sebap aku pernah naek bas express sekali je seumur hidup aku. huhuhhu

SM Says:
January 31, 2012 at 1:49 PM

ra : weh, kau ni bila nak sembuh pelat da...

reen afny Says:
February 1, 2012 at 3:26 PM

kahkahkah siot betul.... biar ah. pelat aku somel apa ;p

SM Says:
February 2, 2012 at 1:14 AM

comel? aku rasa macam gedik pun ada. hahahaa!!! (gurau je)

reen afny Says:
February 2, 2012 at 3:21 PM

hakhak jelesss lew tewwww~~~