Ciri Terbaik

| Friday, January 20, 2012 | |
Di sana-sini kita seringkali diberikan tip-tip untuk menghasilkan blog yang terbaik supaya mampu menarik trafik yang banyak. Ada jugak yang menyenaraikan ciri-ciri yang perlu ada untuk mengkategorikan sebuah blog itu sebagai blog yang baik.


Pada aku, terbaik itu adalah sesuatu yang sangat subjektif kerana Tuhan menjadikan semua manusia dengan litar-litar otak yang berbeza walau pun ada yang mempunyai nama yang sama atau kembar seiras antara kita, hingga akhirnya citarasa semua dari kita ternyata berbeza.


Teringat sedikit masa dulu, aku pernah menghabiskan tiga hari semata-mata untuk membaca keseluruhan entri sebuah blog bermula dari entri yang terkini hingga entri yang pertama. Dan itu adalah ciri yang menjadikan sebuah blog itu sebagai yang terbaik pada pendapat aku. Bukan hanya mempunyai layout yang berbunga-bunga bagai, iklan yang melampau-lampau seolah tayangan filem Lanun Carribean ketika waktu perdana di TV3, atau pun isu-isu yang diketengahkan sentiasa panas macam air yang dicurahkan dari cerek elektrik.


Terima kasih kepada Tok Rimau kerana telah membuatkan aku duduk sepanjang hari dan hanya bangun apabila pundi kencing aku telah betul-betul sarat!


Sekian entri penghargaan untuk blogger otai.

38 comments:

Lady Windsor Says:
January 20, 2012 at 12:52 PM

1st! jap lagi gua baca..

SM Says:
January 20, 2012 at 12:53 PM

aik, boleh pulak macam tu?

reen afny Says:
January 20, 2012 at 2:04 PM

haha da baca da... hoho dia punya blog best ke?? nak tengok la lepas ni. hehehe

SM Says:
January 20, 2012 at 2:37 PM

mungkin tak best pada orang lain. tapi `sesuatu' pada aku.

NenetPenne (NP) Says:
January 20, 2012 at 3:16 PM

best tu kan subjektif...
kalau kau jenis selamba, kau suka blog selamba
kalau kau jenis berfikiran politik, kau suka blog politik
kalau kau jenis yang berfikiran hardcore, kau suka blog yang hardcore
kalau kau jenis yang suka makan2, kau suka blog masak2..
it depends of who u are...

aku datang sini pun bukan sebab best tapi sebab best mengacau kau...
ha ha ha....

reen afny Says:
January 20, 2012 at 3:31 PM

NP.... haha betul tu. best sebap SM dok reply komen.

SM.. aku suka baca blog tu kalau blogger tu tak sombong dan sempoi. peace*

SM Says:
January 20, 2012 at 3:58 PM

NP : yela, aku tau blog aku tak best. patut la kau tak baca pun entri aku.

ra : (seperti di atas)

(emoticon wajah tanpa perasaan)

NenetPenne (NP) Says:
January 20, 2012 at 4:22 PM

@SM
aku baru lepas exam laa ...
mana2 entry yang panjang2 dan memerlukan aku berfikir lebih dari sepatutnya aku skip..aku malas nak fikir jauh2 dan secara mendalam sebab aku dah program otak aku untuk baca entry yang layback...
kalau entry kau yang selamba tu aku baca..kalau entry kau pasal tulisan jawi tu..memang aku skip...

maaf yer...sayang SM... ...hiksss

SM Says:
January 20, 2012 at 4:23 PM

fuh... gurisan hati aku sembuh dengan serta-merta dek sapuan perkataan `sayang' kau tu.

LW, kau jangan jeles. hahahaaa...!

NenetPenne (NP) Says:
January 20, 2012 at 5:24 PM

@SM
LW tak jeles sebab she always be my darling... hiksss

went to the said blog, not to my liking... :)

Lady Windsor Says:
January 20, 2012 at 10:32 PM

Owh yes my dear NP, muahh...hikhikhik!

SM..see..see..bluerkkkkkk!!

Weii I gelak guling2 imagine muka ketat SM..kehkehkeh..tak bleh tahan tau...hahahaha

Telor Power Says:
January 21, 2012 at 10:26 PM

sape cakap belog SM xbest?? bagi aku belog dia mmg best la. aku suka cara dia merapu. tapi bukan sebarang merapu.merapu bermakna

SM Says:
January 22, 2012 at 7:36 AM

NP & LW : aku rasa aku nak merajuk la....

tp : lu memang power since the first time i read your blog. chaiyo!

Lady Windsor Says:
January 22, 2012 at 9:37 AM

SM...alala...busyuk intan payung...yickess! Hahahaha..geli aaa aku guna ayat cenggini..nak majuk plak ek...
Hmmm....orang yang sudah mencapai tahap hati cute muka legend @ botak gojes sangat tidak seswai dgn pe'el merajuk ini kerana sifat merajuk sebenarnya hanya ada dan berlaku pada kanak2 di bawah usia dua tahun...mereka merajuk kerana nak gula2 sbb mak tak bagi ke, atau ada juga kes merajuk sebab nak nenen dgn maknya...

Jadi janganlah ko nak merendahkan martabat botak gojes ko tu...buruk tau org tua buat pangai cenggitu! Kehkehkeh...

Sekian..dah hari minggu ni aku nak g outing sama anak ikan..

Telor Power Says:
January 22, 2012 at 1:01 PM

SM: kehkehkeh power mendenya, tapi tapi disebab kan ko dah puji,wa terima aje,walau sebnarnya wa tahu belog nie mcm hampeh kehkehkeh.

Lady W: apa outting sama anak ikan,fuhh.......

NenetPenne (NP) Says:
January 22, 2012 at 7:57 PM

@TP
i dan SM is always like that lorrr... kalau i kata blog dia tak best tu bukan ckap betul2... maybe u tak tahu cemana i kawan dgn dia dan LW... take note yer...

@LW
ooo anak ikan yer...passs sikit kat i..tolong jangan makan sorang2 yer... ha ha ha...

@SM
oloh majuk2 eh...nak lolipop besar??? meh akak banjer meh.... ha ha ha...

Telor Power Says:
January 23, 2012 at 1:57 AM

NP: aku taw kehkehkehkeh...tu just lawak semata2.

Lady Windsor Says:
January 23, 2012 at 5:59 AM

TP..nape dgn anak ikan? Ko nak jadi anak hikan ahkak gak ker...mwahaha musti la ko tegezut badak kan....

NP....alah anak ikan bilis jer...nanti dapat anak ikan spesies salmon ka, trout ka...pendek kata yg label2 import punya..I kasik tahu sama u..hikhikhik!

TP lagi, mana pegi tuan tanah kedaung ni?

NP, agaknya memang konpem dia majuk, len kali tak berani nak usik dia dah...

SM Says:
January 23, 2012 at 8:01 AM

tp : lu memang power bai!!!

NP & LW: confirm, korang sayang kat aku. hahahaaa...!

Telor Power Says:
January 23, 2012 at 12:09 PM

Lady W: aku xnak jadi anak ikan. anak buaya nak ler hahahaha

tuan tanah aku takleh komen pasal dia dah balas dulu sebelum aku ber on9


SM: iyooolah. aku terima. (kalo aku tak terima pujian tu nanti bertambah2 plak)

NenetPenne (NP) Says:
January 23, 2012 at 1:48 PM

@SM
sayang??
taklah..concern jer sebab tak ada geng bergaduh....

Lady Windsor Says:
January 23, 2012 at 6:08 PM

SM, sayang? Tak delah..saja buat2 concern mana pigi geng bertekak aku ni...karang ko tak de x cukup korum aku nak bertikam bahasa, bercekak lidah segala bagai fight!

SM Says:
January 25, 2012 at 1:13 PM

tp : hahahaaa... (gua gelak dalam hati)

NP & LW : penafian tu aku anggap sebagai pengakuan. hahahahaaa!!!

NenetPenne (NP) Says:
January 25, 2012 at 2:06 PM

@SM
alahhhh ko pun sayang aku dgn LW jugak kan????

jawab jawab....

SM Says:
January 25, 2012 at 2:08 PM

aku enggan jawab sebab aku sayang mulut. hahahaa!!!

NenetPenne (NP) Says:
January 25, 2012 at 2:27 PM

@SM
malu nak mengaku ku anggap sebagai pengakuan jugak...

malu2 nak jawab tu memang sahlah kau sayang aku dgn LW

mcm anak2 gadis dulu2 kalau mak bapak tanya tapi malu nak jawab tuuuu.....maknanya setuju..

woot wooot...muaahhahaaa

SM Says:
January 25, 2012 at 2:29 PM

NP : kau imagine je aku tengah duduk bersimpuh, tunduk ke lantai sambil tersenyum dengan sapuan air mata gembira di pipi. angguk tidak, geleng pun tidak. comel? hahahaaa...!

NenetPenne (NP) Says:
January 25, 2012 at 2:36 PM

@SM
kalau orang tua tengok mcm tu...
pada pandangan mereka...yaa kau konfirm setuju... ha ha ha..
setuju tak perlu pada kata2.... hikssss

errrkk comel la jugakkkk..... :P

Lady Windsor Says:
January 25, 2012 at 5:13 PM

Hahahaha...Wei korang ni kalau gaduh ke, bertekak ke..musti comel ni..NP, sah SM memang sayang kita le tewww tapi saja x moh mengaku...hahaha

NenetPenne (NP) Says:
January 25, 2012 at 5:18 PM

@LW
memang dia sayang kita tapi ego kan tak nak mengaku..tak per.... kita faham... ha ha ha

SM Says:
January 25, 2012 at 5:18 PM

NP : aku adalah menantu pilihan.

LW : ini sudah terbalik. aku rasa korang yang enggan mengaku tadi.

Lady Windsor Says:
January 25, 2012 at 6:38 PM

NP, apakah? Apakah betul apa yg I nampak...menantu pilihan? Heii kan ke baru umur 13 tahun, bersunat pun belum la weiii...wallahh adik!

SM, ko tu yg malu2 nak mengaku sayang kitorang kan? Kan? Hikhikhik!

NenetPenne (NP) Says:
January 25, 2012 at 10:12 PM

kitaorang tak cakap apa2 pun kan... kau je yang malu nak mengaku...ha ha ha....

menantu pilihan? yelah layan kan je...

adik SM nak lolipop?? gula2 candi nak?? meh akak berdua belikan...

Lady Windsor Says:
January 26, 2012 at 7:46 AM

SM: haaa betapa baiknya kakak2 ko ni adik manja! Siap offer segala bagai candy, er ko nak keta menan tak? nanti akak belikan keta F1..

SM Says:
January 26, 2012 at 10:36 AM

(emoticon sengihan kerang busuk)

NenetPenne (NP) Says:
January 26, 2012 at 3:38 PM

@SM
kalah laa tewww......


@LW
gimme 5

SM Says:
January 26, 2012 at 3:54 PM

(emoticon gelak dalam hati yang bertaman)

Lady Windsor Says:
January 27, 2012 at 2:01 PM

NP: yay! gimme 5 too!

SM: dalam hati ada taman, ada taman bunga tahi ayam ke teww..kehkehkeh!