Hormat vs Takut

| Friday, December 30, 2011 | |
Semalam, lebih kurang jam 5:45 petang. Macam biasa, cuma ada beberapa orang je yang tinggal kat ofis ni. Antaranya aku dan Stan. Dah menjadi kebiasaan, setiap hari adalah muka orang yang sama lepak kadang-kadang sampai dekat pukul tujuh baru berambus. Tak kira sama ada time ada banyak kerja atau pun buat-buat ada kerja. Staf yang lain-lain rata-ratanya adalah dari golongan manusia rajin. Rajin nak balik cepat.


Masa tu, entah apa punya birah si Stan ni dah meresap dalam badan, dia tak reti duduk diam. Sekejap masuk pantri, sekejap bersandar kat tingkap. Yang aku paling menyampah, bila last sekali dia stay kat meja aku. Mem`parking'kan bontot kirinya kat atas meja aku tak ubah macam pelacur tua mintak terajang kat pondok polis Jalan Chow Kit.


Aku macam biasa, tetap `sejuk' melayan job luar kat monitor sambil membiarkan speaker dengan kadar kelantangan maksimum memainkan dua keping cd yang aku baru beli. Pergi mati, bukan ada orang nak marah pun...


Tak lupa jugak, satu lagi aksesori penting yang wajib ada di celah jari kami. Aku tetap dengan Winston Light, Stan dengan Dunhill kelatnya tu. Sekali sekala, si anak setan ni bertanya itu dan ini pada aku. Tapi, aku tetap `sejuk' dan fokus.


"Ehem, ehem...!" kedengaran satu suara berdehem kecil dari pintu di sebelah pantri.


Cepat-cepat aku menyembunyikan tangan aku ke bawah meja. Tak jadi nak pam. Beberapa saat kemudian, bos kecik si Stan lalu melintasi meja Stan yang terletak di depan meja aku. Fuhh...! Selamat...


"Hek eleh, takut. Cepat-cepat sembunyi rokok. Mentang-mentang la bos gua bontot lentik, takkan takut kot..." ejek Stan pada aku.


"Lancau, gua bukan takut. Gua hormat la..." balas aku...


******************************


Ada suami hormat isteri, ada jugak yang takut gila babi. Ada isteri takut suami, ada jugak yang hormat membuta tuli. Ada pekerja takut orang atasan, ada jugak yang hormat sampai tahap menjilat. Ada umat yang takutkan Tuhan, ada jugak yang tahap hormatnya sekadar ada.


Rasa-rasanya kalau ditakdirkan Tuhan memberikan peluang kita menjadi orang yang memegang tampuk kekuasaan tak kira dalam kerajaan, institusi masyarakat setempat, di tempat kerja atau dalam keluarga sekali pun, yang mana satu akan kita pilih. Dihormati atau ditakuti?


Sekian entri tanpa gambar sebelum sarapan...

32 comments:

Lady Windsor Says:
December 30, 2011 at 8:07 AM

1st!

Lady Windsor Says:
December 30, 2011 at 8:12 AM

Pada mata fikir aku, kebanyakan org ug pegang tampuk kuasa ni..mereka akan jadi lupa daratan sekali gus menyebabkan org lain takut, bukannya hormat pada mereka. Cth sekeliling kita, assistant lebih kekwat dr bos. Bos ok jer tapi assistant perasan tak ingat dunia dengan kuasa seciput yg ada padanya itu...letih nak hadap senario macam ni...

telor power Says:
December 30, 2011 at 8:55 AM

bagi wa, lelaki ke pompuan ke bos aku. aku tetap hormat la...depan dia aje. belakang citer lain.betye

SM Says:
December 30, 2011 at 9:47 AM

LW : orang macam tu lebih suka ditakuti.

tp : hahaa, lu memang talam banyak muka!

telor power Says:
December 30, 2011 at 9:53 AM

kehkehkeh.... ada part kite kene bermuka2 hahaha

bact. Says:
December 30, 2011 at 9:57 AM

hormat selalu pada orang yang dihormati

takot neh sebab dia diktator je.

SM Says:
December 30, 2011 at 9:57 AM

bermuka-muka dalam kadar yang berpatutan, supaya tak termasuk dalam kategori membodek.

telor power Says:
December 30, 2011 at 10:05 AM

naseb wa terkeluar dari kategori bodek,ampu ,kipas bos suma nie hahaha tapi biasanya aku perati perempuan lagi kuat bodek, cuma kene perati betul2,pasal cara perempuan lebih halus dan mantap sehingga org takperasan yg dia sedang membodek boshandied

reen afny Says:
December 30, 2011 at 10:14 AM

hormat la tu.. dekat opis kot. kang tak hormat kena tolak gaji pulak! hahaha

SM Says:
December 30, 2011 at 10:28 AM

tp : kalau bercakap soal gender, lelaki dan perempuan ada cara tersendiri membodek. tapi tiada yang dapat dilabelkan sebagai lebih kuat membodek. sekadar pendapat.

SM Says:
December 30, 2011 at 10:28 AM

ra : kau tak abis-abis takut tolak gaji. biskut kan ada... hahaa!

reen afny Says:
December 30, 2011 at 10:42 AM

biskut?? muak da... muka aku pun da macam biskut da ni.. yela, ada jugak bos yang suke hati je nak tolak gaji kan. kalau tak puas hati sikit pun nak tolak gaji. haaa

Lady Windsor Says:
December 30, 2011 at 10:45 AM

TP, bodek perlu dalam hidup. Bayangkan dalam satu opis tu semua staff adalah kaki bodek, takkan lu nak tengok je bro...sanggup ke lu nak biarkan depa rampas lu punya peluang....tepuk dada tanya selera! Hahaha...

Pok Amai-Amai Says:
December 30, 2011 at 10:46 AM

Takut wooo!

Takut aku tak nak gaji. Wahahahah!

Dlm mesia nie, org tak boleh nak bersuara. Diorang ckp, terima je seadanya. Klu fuhrer tu diktator sekalipun...terima jelah beb! Cium je kentut busuk fuhrer tu ari2. Kena lyn mcm anjing pun, takdehal..

...sbb, dah die tu fuhrer. Kenalah hormat. Kan?

Ye, pagi ni aku mcm kebosanan. Kebosanan yg membawa pd rs sakit hati.

>=(

SM Says:
December 30, 2011 at 10:57 AM

ra : bos = ada kuasa. pekerja = ada tenaga. jangan anggap pekerja tak boleh guna kedudukan dalam organisasi tu. boleh je, janji ada kesepakatan.

bact : (sori, terlepas komen) masalahnya sekarang ni ramai orang tak dapat beza antara hormat dan takut.

LW : sebab tu aku kata bermuka-muka pada kadar berpatutan. jangan sampai membodek pada tahap menjilat.

MF : "fuck fuhrer!"

reen afny Says:
December 30, 2011 at 11:06 AM

yeah! BERSIH! hahahaha

SM Says:
December 30, 2011 at 11:13 AM

ra : BERSIH? dah nampak tanda-tanda hilang fokus...

Lady Windsor Says:
December 30, 2011 at 11:14 AM

SM, aku dah paten perkataan fuckhrer...

SM Says:
December 30, 2011 at 11:15 AM

LW : takpe, aku follower awal perkataan tu.

Lady Windsor Says:
December 30, 2011 at 11:24 AM

Ok..nanti boleh create kamus sebutan pelik.

reen afny Says:
December 30, 2011 at 11:27 AM

diam la.. aku tahu la. saje je doiii.. mogok2! haha

SM Says:
December 30, 2011 at 11:30 AM

LW : kamus tu mesti penuh dengan suntikan perasaan mamberontak.

ra : hahaaa! jangan mogok lebih-lebih, kang bukan setakat potong gaji. terus takde gaji. abis kesian kat `wok ow ow' kau tu.

NenetPenne (NP) Says:
December 30, 2011 at 11:46 AM

aku lebih suka pada dihormati daripada ditakuti..

dihormati kita tak akan cakap buruk2 tentang dia di belakang dia tapi kalau ditakuti, kita tak takut mengumpat tentang dia di belakang dia..

bila dihormati, terus jadi disegani..

SM Says:
December 30, 2011 at 11:53 AM

NP : ok, kau layak jadi bos aku. tapi macamana cara kau nak dapat rasa hormat orang bawahan tu?

reen afny Says:
December 30, 2011 at 12:01 PM

siot la... haha aku suruh kau je yang mogok. aku buat apa... haaa tahu pun. sape nak bagi makan dekat wok ow ow aku ni. haha

ralphrazaq Says:
December 30, 2011 at 12:02 PM

SM - senang je bro...org atasan kena la respect org bawahan, jgn sebab keje kuli pas2 nak jeling2...org atasan kena ramah dgn org bawahan tp jgn terlebih ramah plak..emm lagi satu yg aku perati selalu la ucap terima kasih hehehe

SM Says:
December 30, 2011 at 12:06 PM

ra : wok ow ow! mogok ada caranya. wok ow ow!!!

ralph : aku satu tuju. dengan perkataan terima kasih pun dah dapat menerbitkan rasa hormat orang bawahan. dan satu lagi, senyum. bukan sengih.

ralphrazaq Says:
December 30, 2011 at 12:08 PM

jap satu lagi kalau org bawah buat slh bos jgn marah die secara terbuka..menjatuhkan air muka di khalayak ramai bukanlah satu tindakan yg bijak sbb nt bos akan diblacklist hahaha..tegur secara berdepan face to face & in private (dlm bilik bos...aku rasa org bawah pun patut diberi pujian atas kerja yg die dh buat kan..hilang stress kwn tuh dgr bos puji hehehe

SM Says:
December 30, 2011 at 12:11 PM

ralph : taguran jangan sampai menjatuhkan `water face'. pujian kadang kala juga perlu tapi jangan melebih-lebih hingga mendatangkan rasa cemburu. bijak berdiplomasi dalam menyelesaikan masalah dalaman. renung-renungkan, selamat beramal. wok ow ow!

ralphrazaq Says:
December 30, 2011 at 12:14 PM

SM - itulah yg sepatutnya

NenetPenne (NP) Says:
December 30, 2011 at 12:36 PM

@SM
talk nicely
judge wisely
ada pengalaman
kalau staff salah, jangan main taruk jer
cari punca
cari root cause for the problem
be diplomatik
kena tegas

SM Says:
December 30, 2011 at 12:37 PM

NP : kalau dah ada empat daripada lapan kriteria tu pun dah kira ok. lain-lain akan datang dengan sendiri kalau betul dengan duduk caranya.