Fuckbook - We Live To Eat!

| Tuesday, December 06, 2011 | |
tengs abang mat, tunjuk port makan sedap. siakap stim, tofu, baby kailan, udang telur masin - at Hj. Sharin Low Chinese Seafood.

ketam bakar, udang bakar, ikan bakar. tengok je aw, uols jangan terbakar eh! - at Restoran Aroma Jeram.

laksa sarawak kat sini lagi sedap dari kat kuching. - at Laksa Shack Wangsa Maju.

baby crab, sian baby ni. kecik-kecik dah kena makan. - at Mid Valley.

relaxing and energizing - at Living Health & Beauty Spa, PJ.

setelah penat memandu, nasi ayam madu - at Telipot, Kota Bharu.

thai seafood, dinner - at Keng Som, Kota Bharu.

wow! takut i nak ngap. tapi sedap u! uols ade? giant ikan keli - at Restoran Ulam Kota Bharu.

lapar, lunch ni biase2 je. nyum nyum! - at Restoran Nasi Ulam Taman Orkid.

i luv perak! makan best. ketam lembut - at Kuala Gula, Perak.

eh, mana i punya mee? semua udang je. ngeh ngeh.. - at Pak Ngah Mee Udang Sungai Dua.

disapa angin malam, seafood - at Tepian Tebrau.

********************

Status dikemaskini selang beberapa hari. Dengan beberapa keping gambar wajib posing bersama-sama pinggan dan mangkuk hayun penuh hidangan lazat. Enak. Dan ada beberapanya hidangan yang mahal dan memakan hampir suku gaji bulanan sesetengah kita. Bangga.

Tapi, pada masa yang sama ada juga sebahagian daripada kita yang perutnya berbunyi tapi tak terfikir untuk bangun mencari makanan sebab amaun dalam akaun cuma tinggal beberapa puluh ringgit, dan tunai dalam poket tak sampai sepuluh ringgit ketika membaca status fuckbook ni.

...atau pun ada lagi manusia di sisi lain bumi ni yang sedang menunggu mati!

(gambar ulang tayang)

20 comments:

NenetPenne (NP) Says:
December 6, 2011 at 2:32 PM

so what is ur solution to those yang suka buat status mcm tu?

its better daripada yang tulis status, hati ku luka kerana jantan tu...

perut ku sarat oleh perbuatan lelaki durjana itewwwww

how meh??

reen afny Says:
December 6, 2011 at 2:46 PM

woiii perli aku ke apa... suka up status pasal makanan. ahaha
member kau tu boleh geng dengan aku la der.. haha


NP.. betul tu. better up status pasal makanan daripada status yang boleh buat orang meluat =.=

ralphrazaq Says:
December 6, 2011 at 3:21 PM

kdg2 status pasal makanan 2 ada pro and kon. Pro die tang mane restoran yg x penah pg, boleh coba-coba hasil review member. Yg kon die xkan setiap kali pg mane2 nak update kot????

SM Says:
December 6, 2011 at 3:35 PM

NP : bukan untuk mencari apa-apa solusi. cuma untuk berkongsi. seronok kot berposing depan makanan. semua status tu, ok la kot. apa salahnya menunjukkan keselesaan diri kepada orang lain. (sedikit sinis)

ra : la, kau pun sama? choy...!

ralph : ya, semua benda pasti ada pros and cons. tapi apa perlunya update setiap kali pergi makan? menunjukkan yang kita punya peluang menikmati hidup lebih baik berbanding orang lain?

NenetPenne (NP) Says:
December 6, 2011 at 3:41 PM

@SM
untuk lari dari kesibukan hidup maybe...so dengan upload status mcm tu kira still alive la kat dunia ni..
kadang2 status mcm tu is some sort of promotion...
entahlah SM, lain orang lain cara hidupnya..
bukanlah kita ni tak aware pasal orang2 yang tak makan langsung atau tak ada duit tu tapi what can we do?

SM Says:
December 6, 2011 at 3:48 PM

do nothing... hahahaa...! ok, aku boleh terima kalau itu `way of their life'. cuma agak-agak la sikit (bukan kau, aku cuma tujukan pada yang jenis ekstrim tu). tak setiap kali makan sedap-sedap nak bagitau, macam berlagak pun ada. selalu pulak tu...

NenetPenne (NP) Says:
December 6, 2011 at 3:53 PM

aku tak selalu update status dgn makanan sebab aku bukan masak pun dan aku juga bukan tokey restoren... nak promote masakan...muahaha....

SM Says:
December 6, 2011 at 3:55 PM

oh, mungkin orang yang aku maksudkan tu juga mempunyai cita-cita jadi maria tunku sabri kot.

NenetPenne (NP) Says:
December 6, 2011 at 4:12 PM

@SM
jom aku belanja kau makan kat Hj. Sharin Low Chinese Seafood. aku dengar masakan kat situ sedapppp.....

SM Says:
December 6, 2011 at 4:20 PM

belanja? ha, kalau yang tu aku setuju sangat la! meow! tapi...

NenetPenne (NP) Says:
December 6, 2011 at 4:30 PM

sebab kau guna tapi
so belanja is cancelled...

SM Says:
December 6, 2011 at 4:34 PM

eh, memang aku nak tanyakan sesuatu melalui `tapi' aku tu.

Fara Says:
December 6, 2011 at 5:09 PM

...aku rs, dr ko bising dok komplen hal diorang kat fb tu, bek ko cari memana budak gelandangan dlm msia nie jadikan anak angkat. Atau mgkn kat luar bandar yg ada keluarga susah, jadikan salah sorang anaknya sbg anak angkat ko dr jauh. Ade berani?

Lady Windsor Says:
December 6, 2011 at 5:22 PM

Aku dah lama x baca buku lucah tu, sejak aku terjumpa entry.." korang tau tak macam mana nak buat supaya x gatal. Setiap Kali shave mesti merah.."
Ceitttt macam siot entrynya lepas tu berjela2 org komen jantan betina semua ada...

SM Says:
December 6, 2011 at 7:31 PM

MF : jadi, aku tak boleh berkongsi di sini. macam tu maksud kau? aku patut duduk diam-diam, cari anak gelandangan untuk dibela. kemudian bila free, cuma tengok je orang-orang `bahagia' bercerita perihal menu sihat mereka setiap hari. macam tu? aku tak boleh ambil peduli? atau mungkin aku ni terlalu menyibuk? AKU PEDULI APA!!!???

LW : ...maaf, aku sedang sibuk mencari anak gelandangan sekarang. aku tak patut buang masa di sini.

Lady Windsor Says:
December 6, 2011 at 7:46 PM

SM....beb?!

gedek! Says:
December 6, 2011 at 9:50 PM

gambar tu...

tersentap, sudah...

ralphrazaq Says:
December 7, 2011 at 9:50 AM

hahahaha...betul2 ada point jugak tuh

Fara Says:
December 7, 2011 at 5:42 PM

Aik? Ko emosi ke? Chill la. Dari ko dok sibuk hal org2 dok update kat FB tu...baik ko cari anak2 yg serba kesusahan nie. Then, ko update cerita ko dlm blog ko. Ms tu, ko perbandingkan org2 gila fb tu dgn tindakan ko. Sekurang2nya ko dah buktikan yg ko sgt2 prihatin. Bukan sekadar berkongsi kosong.

Relevan tak?

Chill lah kawan...

SM Says:
December 8, 2011 at 12:45 PM

MF : chill? aku tengah sejuk air-con ni weh...! macamana?