Profesionalisme Tahap Dewa

| Friday, November 11, 2011 | |
"Kim Swee Kecewa Dengan Kritikan" - Selasa, 8 November 2011

Usai perlawanan pertama team bola bawah 23 kat Sukan Sea hari tu, habis semua budak-budak takde telur ni kena balun dengan 1Malaysia. Aku tak tengok game tu sebab aku terlupa yang game bola memang dimulakan terlebih dulu daripada acara pembukaan rasmi macam sebelum-sebelumnya. Kalau game kedua lawan Thailand (menang 2-1) tu sempat la aku tengok, tu pun 20 minit terakhir je, yang mana aku berjaya menambah ketebalan dosa kering aku dengan kata-kata memaki dan carutan luar normal.

Yang menarik perhatian aku dan nak dipersoalkan tentang Mr Coach ni adalah, tahap profesionalisme dia. Dia adalah pemangku jawatan penting dalam skuad muda kebangsaan dan juga menjawat jawatan yang aku anggap tertinggi sepanjang karier dia. Dan berdasarkan indikator inilah aku andaikan yang Mr Coach ni sepatutnya dah sedia menerima sebarang kritikan dalam apa bentuk dan daripada siapa pun.

Lagi satu, pejadah utama yang patut dia risaukan bukannya kritikan daripada orang lain (peminat atau bukan) tapi macamana nak menjadikan skuad muda dia ni satu pasukan yang betul-betul berkualiti macam Power Rangers berlima dan boleh diharap menendang bola ke arah yang sepatutnya, bukan ikut arah ke mana hujung kote diorang. Cuba bayangkan kalau skuad bebal nak mampus ni dapat pergi peringkat kalah mati esok dan mengekalkan kebebalan tu, tak mustahil masing-masing bakal berdarah bontot sebab kena kutuk kaw-kaw sepanjang travel balik ke KLIA.

Tak ke bongok tu? Diharap sangat-sangat la Mr Coach tak menunjukkan sangat otak udang dia tu di tengah khalayak ramai macam diorang kat bawah ni:

-Seorang lelaki tua yang dah kantoi buat oral sex dengan betina mana ntah dalam bilik hotel, lepas tu dia pulak nak persoalkan tahap moral lelaki yang lain.

-Seorang makcik separa abad yang rimas pakai tudung dan suka shopping pakai duit orang lain, tapi reti pulak nak ajar budak-budak kecik pasal personaliti seimbang.

-Si kepala botak yang tiap-tiap tahun suruh orang lain jimat-cermat tapi pada masa yang sama tak pernah sejak lahir pakai baju bundle harga RM10 tiga pasang.

-Seorang ustaz janggut warna blonde tiap-tiap hari menyeru dan mengajar ke arah keperibadian serta akhlak yang mulia, tapi terkantoi pulak dia dah kahwin senyap-senyap yang mana sebelumnya dia mati-mati tak mengaku.

...sekadar contoh je.

Jadi, kepada Mr Coach ni pandai-pandai la bawak diri kat tempat sendiri. Dan kepada player kita tu, pandai-pandai la bawak telur korang kat atas padang karang.

Sekian...

Gambar ulang tayang, tapi masih relevan sampai bila-bila...

27 comments:

Lady Windsor Says:
November 11, 2011 at 2:20 AM

Patutla mute, buat ulasan selari rupanya!

SM Says:
November 11, 2011 at 2:24 AM

aku tak suka buat ulasan selari, takut terbodek tanpa sedar. kalau ulasan serenjang, memang favorite aku.

Lady Windsor Says:
November 11, 2011 at 7:29 AM

Ahh sama le tu...Pokok pangkal, ulasan...

SM Says:
November 11, 2011 at 7:36 AM

ah, apa-apa hal pun aku tetap tak berkenan dengan golongan profesional yang terlupa bersikap profesional...

Lady Windsor Says:
November 11, 2011 at 7:48 AM

Itu golongan professional celup...aku kalu bab pengulas sukan, aku suka dengar Dt Rahim Razali...style dia satu macam ooo...memang x akan ada org boleh tiru...

Fara Says:
November 11, 2011 at 9:05 AM

Ko nak yg mcm ne sbnrnya?

SM Says:
November 11, 2011 at 9:50 AM

LW: hj hasbullah?

MF: aku tak nak apa-apa, cukup la berlaku jujur (atau pura-pura jujur) dan bersikap profesional.

Fara Says:
November 11, 2011 at 10:13 AM

Tang mane yg ko rs tak jujur?

SM Says:
November 11, 2011 at 11:10 AM

tang mana? ah, kau sepatutnya baca bukan dengan mata je...

Fara Says:
November 11, 2011 at 11:16 AM

serius, aku tak phm...aku bc byk kali....

aku tak phm tang mana tak jujur...1st impression aku psl entri ko bile ko mengejek coach yg melenting psl kritikan...

so, tang mane?

SM Says:
November 11, 2011 at 11:33 AM

coach tu bersikap sangat tak pofesional. manakala empat contoh tu pulak kepura-puraan orang yang bertaraf profesional. dan gambar babi tu, mereka sangat comel!

NenetPenne (NP) Says:
November 11, 2011 at 11:45 AM

aku tak suka bola sepak tapi aku suka bola lain...weeeee...

oit apsal tak boleh komen entry 12.12.12

eh aku buat entry 11.11.11... mcm sama pulak kita kan...ahaks...

SM Says:
November 11, 2011 at 11:51 AM

bola jaring? kadang-kadang kat taman tempat aku ada program sukan parti (pemerintah/pembangkang), ada jugak bola jaring. aku harap sangat aku umur belasan tahun masa tu, boleh join.

ok, ruangan dah dibuka, khas untuk kau.

mana sama, kau sebelas, aku dua belas.

NenetPenne (NP) Says:
November 11, 2011 at 12:17 PM

tapi aku ada citer gak pasal 12.12.12 tu... cuma tajuk je lain...

aku suka boling..haa bola gak kan... sebab aku tak suka rebut2 bola...

kalau kau main bola jaring, jangan lupa pakai skirt hokey... hiksss

SM Says:
November 11, 2011 at 12:28 PM

oh, beza tajuk je. isi hampir sama. my mistake, don't judge the book by its tajuk.

aku suka tengok (tengok je la) sukan yang ada seni, atau orang yang bermain dengan berseni.

pakai kilt boleh? dengan bawak bagpipe sekali.

Fara Says:
November 11, 2011 at 2:55 PM

Aku rs, better ko je lah kot jdk coach.....

SM Says:
November 11, 2011 at 3:04 PM

dah pernah, tapi gagal. aku takde bakat jadi coach. sebab aku lebih suka komplen coach lain je. kenapa, orang yang gagal tak layak mengkritik ke?

NenetPenne (NP) Says:
November 11, 2011 at 3:49 PM

pastikan bila pakai kilt tu kau pakai something bawahnya walaupun pada dasarnya kalau pakai kilt tak payah pakai apa2 underneath it...
aku tak nak mencemar mata aku nanti..ha ha ha.

SM Says:
November 11, 2011 at 4:11 PM

pasti aku akan kelihatan seperti mel gibson (braveheart) versi botak nanti.

NenetPenne (NP) Says:
November 11, 2011 at 4:20 PM

hari tu kata mcm jason, ni kata mcm mel gibson pulak...crisis identiti betul laa kau ni..

cepatlah yang mana satu kau nih?? esok entah mcm najib pulak....

SM Says:
November 11, 2011 at 4:24 PM

kalau pakai kilt, macam mel gibson dalam filem braveheart versi botak. kalau bangun pagi, macam jason!

Lady Windsor Says:
November 11, 2011 at 6:30 PM

wakakaka...sekejap jason, sekejap mel gibeson, sekejap najib...SM ko meroyan eh sebab rindu kat Uya si pilot tu kan? kan?

SM Says:
November 11, 2011 at 6:34 PM

aik, uya takde kena-mengena dalam ini gambar!

Lady Windsor Says:
November 12, 2011 at 12:08 AM

Ada ke aku kata dalam gambar? Tak de kan? Tak de! Aku kata ko meroyan sebab rindu kat Uya tu kan...see..dah gelabah, baru aku acah sket dah sentap....hahahaha!

SM Says:
November 12, 2011 at 12:17 AM

adui, kau ni macam tak pernah tengok cerita p ramlee pulak. kata peminat karya dia...

Lady Windsor Says:
November 12, 2011 at 1:07 AM

Eh mana der...bila aku tulis? Cer cari tunjuk kat aku...memang aku tengok pelem dia tapi tarak la tulis aku peminat karya dia...

SM Says:
November 12, 2011 at 1:15 AM

oh, ye ke. tapi sekian karya dia (lagu atau filem terutama sekali) takkan tak dapat buat kau jadi peminat dia. at least minat karya dia.