Warning for all those maggots!

| Saturday, September 17, 2011 | |
If you can't afford to go to the private hospital, please do not complaint on our government hospital..

Wall post kat fesbuk kawan aku yang tiba-tiba buat aku naik bengang pagi semalam, tontonan perbarisan Hari Malaysia aku disulami dengan kekacauan jiwa yang berlarutan sehingga ke waktu solat Jumaat. WTF!
Sekian wassalam, moga kita semua terus gembira dan hidup sepanjang menghabiskan Syawal ini kita nikmati dengan penuh keberkatan. Insya_allah...
...hey buddy, semalam sempena hari kebesaran kita sepatutnya aku ucapkan semoga bahagia kat kau, tapi aku lupa la, hahahaaa....!

6 comments:

NenetPenne (NP) Says:
September 17, 2011 at 9:13 PM

komplen membina pun tak boleh ker??

SynicalMind Says:
September 18, 2011 at 12:57 AM

sepatutnya boleh sangat, tapi nampak gaya macam tak boleh je ni. sebagai golongan tak kaya yang tak pernah dapatkan khidmat hospital swasta, aku rasa sangat2 terhina dengan statement bijak ni. sedih...

Mommy Fara Says:
September 19, 2011 at 11:09 AM

Klu sibuk sgt nak komplen, pegi jelah spital swasta tu! Tp klu tak mampu, terima jelah servis kerajaan mcm tu. Nak bt mcm ne. Terima jelah hakikat!

Bila byk sgt prosedur yg nak kena bt kat gomen, jerit je kat spital gomen tu.

Nape sistem korang nie mcm sial, ha!!!

Tp org tak nampak kesialan spital private lak mcm ne...

1) (Cerita kawan aku kat tempat kejenya) Private hospital kat Bangsar - Perempuan tua India accident. Kaki dah separuh hancur. Org ramai dah terdesak, terpaksa bwk g spital yg terdkt. Tp spital tak nak layan selagi tak dpt guarantee yg diorang akan dpt payment. Padahal darah da byk tumpah, abis lantai spital tu. Last2, ade sorang brader tu bengang...bwk perempuan India tu g gomen.
2) (Cerita kakak angkat aku berkaitan sepupunya)2 beradik demam panas. Terus hanta g private kat Ampang. Tp staf2 kat spital tu sebodoh-bodoh umat. Nak tunggu doktor smpi baru nak masukkan air. Walhal 2 org budak tu dah dehydrate. Last2, sorang meninggal. Check2, diagnose denggi.
3) (Cerita aku sendiri) - Anak kena HFMD. Bwk g SDMC. Kaunter bukak pukul 9. Bwk g klinik kanak-kanak, seramai-ramai umat tgh tunggu. Tak padan dgn private, lmbt gile service! Last2 fed-up, bwk anak g klinik kesihatan (sbb nak dpt advice doktor selain klinik persendirian). Lambat mmg lambat tp tak selambat SDMC! Bygkan!!!!!

Actually ade byk g cite tp aku mls nak reveal.

Aku tau, servis gomen actually bkn free. Kite byr tetiap thn! So, kita berhak utk tuntut ape yg kite patut. Bagi aku, aku tak kisah psl gomen. Klu diorang rude dgn aku, aku bls balik dgn diplomasi paling pedas. Bukan takde pengalaman. Misi2 gomen tu kena ajar supaya jdk org yg berbudi bahasa sbb gaji diorang tu bukan gomen byr tp rakyat! Klu nak cite psl sistem, aku rs sistem private pun ade yg 2x5! Tinggal org tak reveal je. Tu yg aku pelik nape!

Bagi aku, org bodoh je yg berlagak pegi private konon byk duit walhal klu kes ko teruk, ko kene rujuk HKL gak! Mcm bangang!

SynicalMind Says:
September 19, 2011 at 11:18 AM

MF: wah, agak emosi pagi ni.

private hospital, senario kecacatannya agak tertutup mungkin oleh sebab para `mangsa' mempunyai saluran tersendiri untuk melahirkan rasa tak puas hati. cuma segelintir kes yang tergelincir menjadi tatapan umum. aku juga pernah dengar tentang kebodohan yang berlaku di kalangan staf hospital swasta. cuma bezanya aku dapat lihat pihak pengurusan akan berbuat sesuatu setiap kali terdapat laporan tentang perkhidmatan mereka. berbanding dengan hospital kerajaan yang secara terang memperkecilkan golongan kecil seperti statement kat entri aku ni. aku tak salahkan staf horpital kerajaan semata-mata sebab mereka juga kadang-kala bekerja di bawah tekanan emosi (yang jenis lembu pemalas tu, no komen la). cuma aku ingin mempertikaikan keikhlasan pihak atasan menangani setiap kes yang disebabkan oleh kecuaian staf mereka sendiri.

Lady Windsor Says:
September 19, 2011 at 12:49 PM

aku pergi hospital separuh gomen separuh swasta..so far terkawal kualitinya cuma bab ambik darah tu yang aku tak tahan...poyo gila...sampai hancur lengan aku baru nak jumpa urat..cehhhh!

Mommy Fara Says:
September 19, 2011 at 3:35 PM

"cuma bezanya aku dapat lihat pihak pengurusan akan berbuat sesuatu setiap kali terdapat laporan tentang perkhidmatan mereka"

Siapa kata? SDMC tu...dari SJMC smpi jadik SDMC, tak bertukar pun servis diorang? Lagik mhl fees ade! Kes anak Safura tu....2 beradik yg aku cite kat atas tu adalah dr spital yg sama.

Betul ajal maut di tangan Tuhan. Tapi aku nak org bukak mata gak tentang private nie. Asik nak mendewa-dewakan private je. Bukan apa...

Ada org sgp menabung semata-mata nak dptkan servis tip-top private. Mcm nak bersalin. Mana ada cover dr med card. Sgp simpan duit bonus 10 bulan yg lagi elok kot bt beli umah utk anak bini. Semuanya sbb takut/boikot dgn hospital gomen.

Entahlah. Aku agak emosi bab hospital nie. Aku akui, klu nak dibandingkan hospital kerajaan msia dgn Spore mmg jauh beza. Cuba klu kita bandingkan dgn Indonesia? Filipina? Mcm mana?

Aku tau, penafian yg ada skrg nie semata-mata sbb politik. Itu tak kena, ini tak kena. Last2, compare private dgn kerajaan. Org yg nampak tak mampu sgp tolak tepi benda yg penting semata-mata nak dptkan servis private walhal klu ade mslh pun, yg private sure tolak pd kerajaan.

Entahlah.....nie pendapat dgn luahan hati aku. Tp pendapat aku bkn pendapat BN okeh. Hahahahah!

Ada yg mampu pegi private. Tapi apa perasaan yg tak mampu bila dgr org yg mampu dpt servis private? Sudah2lah perbezaan tu!