ﺍﻟﻔﺎﺘﺣﻪ

| Saturday, September 03, 2011 | |
ﺴﺎﻠﻢ ﺴﺠﻬﺘﺮﺍ ﺍﻮﻨﺘﻮﻖ ﭭﺎﺭﺍ ﺼﺤﺎﺒﺔ ﺍﻜﻮ ﺪﺴﻴﻨﻲ.
ﭭﺎﯕﻲ ﺘﺎﺪﻱ ﻜﺘﻴﻜﺎ ﺴﺪﻉ* ﻤﻤﺎﻨﺪﻭ ﭭﻮﻠﻊ ﻛﺎﻴﺒﻭ ﻛﻭﺘﺎ ﺴﻜﺎﻠﻲ ﻻﮔﻲ ﺍﻜﻭ ﻤﻨﺪﻋﺭ* ﺒﺮﻴﺘﺎ ﺪﺍﺭﻱ ﺭﺍﺩﻴﻭ ﺘﻧﺘﻊ* ﭭﻤﺮﮔﻴﺎﻥ ﺍﻭﺭﻉ* ﻴﻊ* ﺍﻜﻭ ﺘﻴﺪﻖ ﻜﻧﺎﻞ ﺘﺎﭭﻲ ﭼﻭﻜﻭﭫ ﺒﻭﺍﺓ ﻫﺎﺘﻲ ﺍﻜﻭ ﺒﺮﺍﻭﺑﻪ ﻤﻨﺠﺎﺪﻱ ﺴﭭﺭﺗﻲ ﻣﺴﻴﻦ ﭭﻤﺒﻨﭽﻭﻩ ﺍﻴﺭ.
ﻜﻴﺴﺎﺮﻦ ﭭﺮﺍﺴﺄﻥ ﻴﻊ* ﺒﺮﭽﻤﭬﻮﺭ ﺘﻨﺘﻊ* ﺑﺭﻴﺘﺎ ﭭﺭﮔﻴﺚ ﺴﺄﻭﺭﻉ* ﺷﻭﺣﺎﺩﻩ ﺩﺘﺎﻧﻪ ﺴﻭﻤﺎﻠﻴﺎ ﺴﺎﻧﺎ ﻤﻤﺒﻭﺍﺘﻜﻦﺍﻛﻭﻤﻤﭭﺭﻻﻫﻨﻜﻥ ﻜﺭﻴﺘﺎ ﺍﻛﻭ ﺴﺒﻨﺘﺭ.
ﺪﺍﻦ ﻜﻤﻭﺩﻴﺎﻥ ﺍﻜﻭ ﺘﺮﻔﻴﻜﻴﺭ ﺒﻬﺎﻭﺍ ﻜﻴﺘﺎ ﺴﻤﻭﺍ ﺴﺑﻧﺭﺙﺒﺭﺠﻭﺍﻉ* ﻤﻧﭼﺎﺭﻱ ﻤﺘﻼﻤﺔ ﻴﻊ* ﺴﺎﻡ ﺩﺍﻥ ﺴﺒﻬﺎﮔﻴﺎﻥ ﻜﻴﺘﺎ ﺘﻠﻪ ﻤﻤﻴﻠﻴﻪ ﺠﺎﻠﻥ ﺒﺭﺒﺯﺍ ﺒﺮﺒﻨﺪﻴﻊ* ﺍﻭﺭﻉ* ﻜﺒﺎﺜﻜﻦ.
ﺘﺎﭭﻲ ﭭﺩ ﺍﺨﻴﺭﺙ ﻫﺎﺙ ﺘﻭﻫﻦ ﺒﺭﻜﻭﺍﺱ ﻤﻨﻨﺘﻭﻛﻥ ﺪﻤﺎﻧﺍﺴﺑﻨﺭﺙ ﻜﻴﺘﺎ ﺒﺭﺍﺩ ﺍﭭﺒﻴﻼ ﺴﻤﭭﻲ ﺩﺤﻭﺟﻭﻉ* ﮔﺎﺭﻳﺴﻥ ﻜﻼﻕ.
ﺴﻣﻮﮔﺎ ﺴﻮﺍﺘﻭ ﻫﺎﺭﻱ ﻨﻨﺘﻲ ﺍﻜﻭ ﺟﻭﮒ ﺑﺭﭭﻠﻮﺍﻉ* ﻤﻨﻭﺭﻭﺘﻲ ﺠﺠﺎﻕ ﺍﺣﻠﻲ ﺸﻭﺭﮔﺎ ﺍﻴﻧﻲ.
ﺍﻟﻔﺎﺘﺣﻪ.
ﺴﻤﻭﮔﺎ ﺭﻭﺣﺙ ﺪﺘﻤﭭﺘﻜﻥ ﺪﻜﺎﻠﻌﻥ* ﺍﻭﺭﻉ* ﻴﻊ* ﺘﺮﺠﺎﻤﻴﻥ ﻜﺩﻭﺩﻭﻜﻧﺙ.
ﺍﻤﻴﻦ...

Nota1: Entri khas untuk Allahyarham Noramfaizul Mohd. Nor yang telah syahid pada Jumaat lalu.
Nota2: Aku kini sedang mencari character jawi terkini yang tidak terdapat dalam software bodoh (MS Office atau OpenOffice.org) ni. Jadi, ketika membaca entri di atas, sila gantikan huruf ‘ain dalam setiap perkataan bertanda (*) dengan huruf nga. Sekian.

18 comments:

Lady Windsor Says:
September 3, 2011 at 11:14 PM

Mula2, aku kagum amat dgn entry jawi ko ni beb...kedua, pilunya aku mengenang apa perasaan Dan reaksi keluarga allahyarham noramfaizul, ketiganya..beliau insan terpilih kerana melakukan jihad dengan cara demikian..penuh Martabat Dan sebanyak-banyak doa untuknya semoga rohnya ditempatkan di kalangan para solehin Dan keempat penggiat media tanah air kehilangan satu ikon besar dalam industri ini...

SynicalMind Says:
September 3, 2011 at 11:26 PM

aku sangat tak puas hati dengan entri ni, rasa macam tak nak post je. ada kecacatan besar.

Lady Windsor Says:
September 3, 2011 at 11:37 PM

Maksud ko tu kecacatan drpd segi ejaan ke? Mungkin sulit sikit kalau nak eja betul2 macam rumi sebab aksara rumi Dan jawi berbeza kan...whatever...entry ini, dengan huruf jawi..menambahkan lagi rasa pengamatan aku...kerana jawi adalah tulisan alquran..

SynicalMind Says:
September 3, 2011 at 11:44 PM

dari segi ejaan, aku pasti ada kesilapan memandangkan aku dah lama tak menulis jawi sepanjang ini. kecacatan yang besar tu adalah ketiadaan huruf yang sepatutnya dan sangat penting dalam sebutan melayu.

Lady Windsor Says:
September 3, 2011 at 11:54 PM

Maksud ko huruf nga? Isnin nanti aku Tanya budak office aku..aku confuse dgn 'pa,' dulu pa hanya Ada satu titik tapi jawi terkini, pa Ada tiga titik..jauh beza dgn jawi 33 tahun lalu...

SynicalMind Says:
September 4, 2011 at 12:00 AM

eh, memang la dari dulu ada 3 titik. huruf `pa' gantian untuk P manakala huruf `fa' gantian untuk huruf F ada 1 titik je.

Lady Windsor Says:
September 4, 2011 at 12:04 AM

Tapi seingat aku pa titik satu je...maybe aku yg confuse...

SynicalMind Says:
September 4, 2011 at 12:11 AM

kalau `pa' satu titik, huruf `fa' pulak berapa? takkan takde titik kot. ish!

Lady Windsor Says:
September 4, 2011 at 12:20 AM

Aku tak ingat langsung muallimah aku kata pa tiga titik...tak pun memang ingatan aku dah lusuh...

SynicalMind Says:
September 4, 2011 at 12:22 AM

dah lusuh, sebab terlalu kerap berhibernasi di bawah bulb berkuasa 60 watt.

Lady Windsor Says:
September 4, 2011 at 12:35 AM

Ya..esok aku kena tukar bulb 60 watt je..aku rasa lain macam duduk bawah pancaran 220 watt...panas gila..sadis Bagi spesies macam aku ni...kuar baris jap...hik!

SynicalMind Says:
September 4, 2011 at 12:43 AM

kau pun satu hal, tak baca math darjah 6 ke apa?

Lady Windsor Says:
September 4, 2011 at 1:06 AM

math aku fail..SPM dapat 7..hahaha..baca peta lagi lah x lulus..

NP Says:
September 4, 2011 at 2:49 AM

ok i tumpang lalu...tak kose nak baca tulisan jawi jam 2 pagi mcm ni....

Lady Windsor Says:
September 4, 2011 at 2:54 AM

hihi...NP...baru bangun ek...

SynicalMind Says:
September 4, 2011 at 3:09 AM

silakan lalu, bukak mata besau sikit, jangan tersadung peti sejuk sudah...

NP Says:
September 4, 2011 at 12:32 PM

baru nak tidor time tu...lepas tengok avatar...

ehhh kalau roh boleh ditransfer2 ikut body mana yang kita nak, i pun nak gak laaa.....

SynicalMind Says:
September 4, 2011 at 11:19 PM

pejamkan mata, bayangkan. cuma wujud dalam imaginasi kita. tapi doa kita yang ikhlas tetap mampu dikirim merentas dunia sana...