syurga dunia dalam skrin

| Tuesday, August 09, 2011 | |
"Cerita tentang kesenangan selalu tidak menarik. Itu bukan cerita tentang manusia dan kehidupannya, tapi tentang surga, dan jelas tidak terjadi di atas bumi kita ini"."

...ini bukan aku yang kata. Sebab tu aku tak suka tengok (bukan tonton) drama kat tv.

16 comments:

Lady Windsor Says:
August 9, 2011 at 8:09 PM

aku dah lama tak tengok celakarama..kalau kaya tu..mengaum-ngaum la kereta besar, rumah besar...ntah rumah sapa pengarahnya sewa...pentipus...tapi sekala-sekali layan gak citer realiti orang miskin kais pagi makan pagi..specially kalo arahan rashid sibir.

SynicalMind Says:
August 9, 2011 at 10:54 PM

rashbir, one of kind dalam mengajak kita menangis. tapi tu lebih kurang 10 tahun dulu. scene tonton drama meLAYU ni aku dah tak follow sangat. pembikin ni patut rasa syukur sangat kalau aku dapat ikat mata aku kat drma diorang maximum sampai 15 minit. lebih baik aku layan dvd spielberg (si yahudi) atau betapa bijaknya tom hanks jadi si bebal. paling mengujakan aku sekarang aku boleh relax dengan koleksi filem2 kabir bhatia selain koleksi vcd (underground movies) yang lama.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 12:43 AM

..hmm true..afterwhile rahsbir ni pun dah plain ideanya..mula2 dulu yes terkesan juga tengok drama2dia..kalau ada fauziah nawi aku tunggu gak tengok makcik ni..nowadays aku hangen tengok tv sebab TM Bangsat and suck!! Boleh ka depa buat cerita macam Purple Rain (Whoopi Goldberg) atau macam garapan Akira Kurosawa..Tom Hanks..shawshank redemption? anyway khabir bhatia kan jiwang sket tapi ada dalam realiti, ko layan ek..hihi. But then Yasmin pun not bad..tapi sayang..she's among the brilliant yang termasuk dalam kategori a good die young. I don't mind apa gossip pasai dia tapi aku suka most of her film..tengok banyak kali pun ok lagi!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 12:51 AM

yasmin ahmad. god, i missed the name of hers! aku suka kerja kabir bhatia bukan sebab jiwang. tapi semua filem2 dia so scenematic! ada banyak movement tapi dalam slow yang buat mata aku jadi rajin mencari sesuatu dalam setiap scene. pendek kata, filam yang indah, cantik, terkesan. kau tau, cinta satu-satunya filem yang buat air mata aku bergenang. god damn cool...!

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 1:25 AM

Really? i thot im the one yg mengalami kondisi itu..bayar lebih sket pun x pa sebab citer depa ni berpijak pada realiti, ada unsur kesederhanaan dan plg penting x menipu perasaan..bila kita menikmatinya, rasa macam melihat sebuah perjalanan hidup manusia biasa..bukannya sebuah lakunan yg dipaksa2..tapi ko notice kan filem khabir and arwah yasmin, shot cantik..angel menarik and duration pun perfect..aku selalu x leh nak predict angel yasmin..simple but nice..cehhh aku dah banyak lupa pasal teori filem aa..

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 1:35 AM

aku suka filem kabir pasal aspek teknikal. camera movement sangat rajin walaupun pada shot yang nampak statik pada mata kasar. just imagine, gabungan rumah kuarters dengan train boleh datangkan mood serasi dengan scene semasa.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 1:45 AM

tau..the combination of rumah quarters dan train yg bergerak tu buat jalan cerita lebih hidup..itu kelebihan kabir..aku rasa banyak lagi scene combination between static and moving dalam filem dia cuma kita nak kena scrutinize betul-betul..o yeah..kalau ko follow filem period the late dr Anuar Nor Arai..ada banyak elemen macam tu tp sayang filem tu x boleh diterima audiens kita..rugi!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 1:51 AM

banyak filem bagus yang tak diterima, sayangnya... maaf kata, sekarang filem tamil class pertengahan dah jadi perhatian aku. sebab ada banyak unsur realisme dalam unreal tapi nampak betul2 hidup. ketepikan scene2 tak logik mereka tu...

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 2:02 AM

nampak gayanya aku kena percepatkan kerja melanggan Astro dan memutuskan TM unifi!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 8:21 AM

unifi untuk internet connection, ya aku bagi tho thumbs up. untuk yang lain-lain aku tak pasti. sebab aku masih setia dengan streamyx sejak 4 tahun. (dan tangathirai sejak setahun)

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 8:52 AM

internet connection pun gagal beb!
aku dok tala maxis berukband now..jadi untuk membolehkan aku menikmati@menilai filem tamil tu..(hihi kau mempengaruhi aku)dan beberapa channel lain yg menayangkan kisah yg boleh diterjemah sebagai realiti dan tidak bermuka-muka, aku kena beralih sekarang..life is too short...lets hv it wisely beb!

Mommy Fara Says:
August 10, 2011 at 11:21 AM

Wow!

Macam cerita Melayu yang suka bawa kereta mewah tu ke?

Hehehehe...

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 11:33 AM

ya la MF..macam cerita yang rumah ada swimming pool, bawak keta besar menjalar-jalar..herdik marah org gaji sesuka hati mak bapak, pangkat plg kurang datuk atau tan sri..jadi pelakon sumer boleh buat...tu ke drama yang kita nak tengok..?

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 7:19 PM

MF: yah, u've got my point.

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 7:21 PM

LW: memang itu yang sebahagian kita nak tengok. sebab sebahagian (mungkin) penonton drama sebegitu gemar melihat semua tu sebagai angan2 mereka sendiri.

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 10:38 PM

tamil movie: pasti ada realiti dalam setiap susunan elemen fantasi...