restoran

| Monday, August 15, 2011 | |
“penulis yang mengikut selera pembaca buat aku sedih. Sastera bukan restoran, kita bukan nak masak benda yang orang nak makan sahaja. Kadang-kadang kita kena hidang benda yang orang tak nak makan sebab benda tu berlaku dan orang tak sedar.” - Sinaganaga

...sekadar memetik kata-kata seorang budiman yang menemplak kedaifan khalayak yang melingkungi dirinya dalam nada tertahan-tahan. Seperti yang aku pertahankan dalam entri `Nandalala' sebelum ni, rasa kecewa dan amarah aku masih belum surut dengan sikap juling mata penggiat seni kita, seolah-olah menjadikan produk mereka seperti sajian mewah di atas pinggan restoran berkelas tinggi.

Bullshit itu semua...!

56 comments:

Lady Windsor Says:
August 15, 2011 at 3:20 PM

sekarang ada beberapa kasta sastera (mengikut pengamatan aku). 1) ada yang benar2 memperjuangkan apa itu sastera,
2) ada yang bersastera kerana wang dan
3) ada yang anggap sastera adalah lorong terakhir mengekpose diri...

yang no 2) itu adalah apa yang ko katakan dalam entri..correct me if im wrong..tulis apa saja untuk please pembaca beli karya mereka..lambat laung wujudlah restoran sastera yang bersifat fast food..makan sedap, cepat tapi natijahnya obesiti, kardiovaskular, jantung etc..

so yang kita nak adalah no 1) tulis apa yg wujud dalam realiti walaupun pedih dan busuk..sebab tu kalau baca buku sastera kita yang penulisnya adalah kategori no 1,segala bagai rasa ada sebab dia mengajak kita berfikir secara kritis, tapi aku rasa banyak buku sastera yg ada kini bila baca sekejap da habes sebab intipatinya nil, tidak mengajak pembaca meneliti dan menggunakan otak sebaik-baiknya...

akan tetapi skarang ko baca buku Chairil tu kan...tak rasa nak selak apa ada dalam kepala otak dia..

ntah sampai tak maksud aku ni...

SynicalMind Says:
August 15, 2011 at 3:28 PM

aku paham, selain tu apa lagi hasil karya chairil yang ko rasa terbaik?

Mommy Fara Says:
August 15, 2011 at 3:32 PM

Jgn mrh. Setiap org, lain selera. Aku sendiri pun, tak pnh merasa kehebatan filem anak tempatan melainkan karya Mamat Khalid....

Lady Windsor Says:
August 15, 2011 at 3:34 PM

so far yang sering jadi tumpuan kajian penuntut dan terbaekk adalah Aku Ini Binatang Jalan..lenlain ada juga tapi tidak meletops spt AIBJ.

Lady Windsor Says:
August 15, 2011 at 3:35 PM

MF..yes Mamat Khalid bagus juga..tapi aku lagi suka tengok hasil tangan yasmin.

NenekPenne Says:
August 15, 2011 at 3:37 PM

citer melayu i kurang kecuali papadom just for gelak2 jer...
kalau yang ada i suka pun arahan yasmin ahmad..tapi citer dia teruk kena kutuk walhal itu adalah realiti
dulu tertengok citer sembilu..which i prefer to call sembelit...uaaaa menyesal tak sudah..

Lady Windsor Says:
August 15, 2011 at 3:39 PM

ekekeke...tersangatlah sembelitnya sembilu tu..

SynicalMind Says:
August 15, 2011 at 3:45 PM

MF: thanks sebab remind kat mamat khalid, aku dah follow sejak dia buat drama dulu. cuma segelintir je dalam arena mainstream yang aku tak boleh pertikai: mamat khalid, kabir bhatia, yasmin ahmad, osman ali...
LW: aku pernah tengok filem KL Menjerit, tapi makan masa dua hari nak habis sebab tertido sebelum abis CD1.
NP: sesetengah orang kita sangat2 sensitif dengan realiti.

Lady Windsor Says:
August 15, 2011 at 3:49 PM

KL menjerit ke, KL gangster ke..segala bagai yg start dgn KL, aku x akan tengok kat panggung, tunggu lagi dua tiga bulan TV akan tayang..tu pun kalau mood ok aku layan kalu tak babai..

SynicalMind Says:
August 15, 2011 at 3:53 PM

kalau ada filem tajuk `Chennai Scream' arahan Mysskin confirm aku pergi beli tiket mintak seat paling depan!

NenekPenne Says:
August 15, 2011 at 3:56 PM

@LW
langganlah astro first, boleh tengok KL gangster sampai lebam...

@MN
biasalah penonton nak tengok dunia khayalan...
citer yagn betul2 yang cuba ditampilkan rata2 kata tak best sebab tak happy ending...
bagi i kalau nak tengok khayalan baik tengok citer alice in wonderland..dah sah2 khayalan...

masih i ingat citer sifu dan tongga ...eh mcm bullshit citer tu... pening i wey...

tak pun ramai yagn suka citer mami jarum, dan segala mcm filem arahan prof tu... adehhhhh

SynicalMind Says:
August 15, 2011 at 4:01 PM

NP: good example! filem2 tu tak ubah macam GCB. rasa sedap dimakan, budah hasilkan, boleh delivery sampai depan katil; tapi nutrisi KOSONG!

Lady Windsor Says:
August 15, 2011 at 4:15 PM

SM: salute! ko dah berjaya mempengaruhi aku memberi ruang kepada filem tamil...

NP: weii tak kuasa nak tengok kl gangster sampai lebam..tak seswai. baik i layan buat german cookies! hihi

SynicalMind Says:
August 15, 2011 at 4:24 PM

LW: tapi tak semua filem tamil tu baik, ada jugak yang ala-ala hindustan. tapi cuma beberapa kerat je.

Lady Windsor Says:
August 15, 2011 at 4:32 PM

yerp..kena tapis gak le..kalau diberi pilihan aku suka tengok yang betul2 tamil, tak nak ada pengaruh hindustan langsung sebab kalau dah ada pengaruh, maybe dah tak asli...ko tau le hindustan sumer indah2 je..

SynicalMind Says:
August 15, 2011 at 4:35 PM

entah kenapa, aku tak pernah berminat dengan filem/lagu hindustan (kecuali tertarik dengan 3 Idiots dan My Nama Is Khan), itu je...

Lady Windsor Says:
August 15, 2011 at 4:53 PM

aku terpaksa layan sebab dulu2 satu rumah kaki hindustan.. so konon2 aku follow the flow..last aku tengok citer yg shah rukh khan jadi cikgu muzik tu, yg brader B pun berlakon sama...pada aku citer tu memang patut ditengok if we looking for prop, backdrop, scenic view and cinametografi tapi masuk bab isu hampess le sebab da tau isu cintan cintun.

SynicalMind Says:
August 15, 2011 at 5:01 PM

Mohabbattein! aku pun pernah serumah dengan kaki hindustan, pun pernah tengok filem tu sampai abis, tapi bila dah abis aku rasa cuma mata aku aje yang puas. cerita, acting, tema, semua ilek. macam minum air kosong. teguk 5 gelen boleh puas, tapi takde kepuasan.

SynicalMind Says:
August 15, 2011 at 6:33 PM

*teguk 5 gelen memang boleh hilang dahaga, tapi takde kepuasan.

Lady Windsor Says:
August 15, 2011 at 7:00 PM

Mata seronoklah tengok film cenggitu sebab semua cantik. Dari pelakon sampailah pak lawak semua. Excellent kan tapi pengisian minda Baha'i Ana yg Kota cari kan..

Lady Windsor Says:
August 15, 2011 at 7:01 PM

Cehh typo error le pulak..

Nadia Says:
August 15, 2011 at 10:44 PM

betul. bahasa dan jiwa bentuk sastera yang bukan untuk disampahkan, ditrendkan. ia bentuk bualan yang senyap, tapi lantang gemanya dalam titip-titip jiwa halus yang mendengar. bukan dengan telinga tetapi menurut jiwa

-aku komen cam bagus2 je haha

NenekPenne Says:
August 15, 2011 at 11:53 PM

mohabattein... ha ha kelakar...SRK main biola tapi tangan pegang tali pun tak betul... ha ha ha... kisah cinta yang tak abis2 ...

bleum lagi masuk citer Kuch Kuch Hotta Hai... time zaman dia tak ada anak dgn zaman dia ada anak, senario sama jer... dah tu anak umur 8 tahun dah terror giler nak satukan apak dgn exgirl friend apaknya..

haaaa sivaji the boss jugak menarik....

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 5:50 AM

LW: typing error takpe, jangan topic error... memang kena hambat.
NADIA: pergh, dasat! sumpah aku tak paham... iyela, dengan titipan halus yang dihidangkan di atas pinggan itulah kita akan rasa nikmatnya walau dengan menjamah secubit je.
NP: filem hindi, memang cantik dipandang mata. tapi kalau kita tajamkan pengamatan (aspek teknikal contohnya), memang banyak yang boleh jadi bahan lawak. serupa macam drama/filem kita. pernah tengok (bukan tonton) drama kat astro (pelakon ahmad tarmimi & rita rudaini), watak perempuan bertudung tapi tengok kuku... eh, ada kaler pulak! macam ass...! buat aku tersengih sampai abis.

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 7:46 AM

SM, watak bertudung tapi kuku kaler bagai..itu adalah wajah drama kita, retorik tuan direktur untuk meracun minda sang penonton...hahaha

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 7:59 AM

oh, aku tak perasan yang itu. aku ingatkan disebabkan kesilapan bodoh teknikal... kalau betul itu seumpama racun yang disengajakan, mungkin kesan pada penonton bukan serta-merta tapi, tula... kesannya tetap ada kan.

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 8:08 AM

ya..kesannya tetap ada...macam titik air atas span...sang penonton absorb perlahan-lahan dan menganggap itu adalah harus atau dibolehkan...bayangkan kalau budak2 tonton. mesti mereka anggap kuku kaler tu dihalalkan..i mean memang boleh selagi pewarna itu bukan dari DNA vavi..tapi tidak relevanlah kalau nak kikis kuku 5 kali sehari..mungkn scene begini remeh tapi disebalik remeh itulah impactnya meruntuhkan banyak pegangan..

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 8:14 AM

satu lagi perkara yang bagi `sponge effect' pada penonton kita pasal kaler kuku; berkenaan statement bijak seorang penyanyi yang mengatakan dia mengekalkan wudhu' sepanjang hari sebagai petua wajah berseri. bullshit! aku salute laju-laju kat dia sebab rajin kikis kuku lima kali sehari... (lari topik sekejap)

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 8:22 AM

aku nak kuar barisan jap, wajah dia berseri sebab dia suntik vitamin c, botox dan susuk..lepas tu buat statement berseri sebab wudhu...memang 'tahi lembu'!

Nadia Says:
August 16, 2011 at 9:09 AM

HAHAHAHAHAHAHAHAHAH mengutuk tak dpt pahala woi! haha kelakar lah korang :)

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 9:15 AM

N..hahahaha..tapi i kutuk yg benar...ada sumber bocor beb!

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 9:19 AM

cukup-cukup tu geng, nanti aku buat la entri sesi kutuk-mengutuk secara berhemah... masuk baris...!

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 9:39 AM

ala ko neh...mwahahahah!

NenekPenne Says:
August 16, 2011 at 11:49 AM

mungkin ramai sekarang orang bertudung tapi kuku berkaler...kata period kan...

lagi best orang kampung pun dah mcm orang bndar..contoh Ana Lu'lu...
ada gak watak gadis kampung tapi kuku maaakkkkk ala2 orang pegi manicure pedicure gituh...

keluar baris jap..sebab aku pendegil... ha ha ha

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 12:42 PM

masuk baris semula...

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 1:19 PM

ta maww..aku kalu berbaris ni allergic!

NenekPenne Says:
August 16, 2011 at 1:52 PM

tak nakkk..jangan paksa2 i tau, i tak sukaaaa.... :P
orang taiko gangster mana main masuk2 baris ni...kan LW kan..eh ke i sorang jer...ha haha...

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 2:08 PM

eh masuk baris? siapa nak masuk baris ni...i x de kena mengena dengan perbarisan ni..kan NP...hikhikhik!

NenekPenne Says:
August 16, 2011 at 2:13 PM

@LW: sikit pun tak ada kena mengena..apatah lagi perbarisan untuk hari merdeka...

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 2:32 PM

tu la dia nya..masuk barisan..?? buat penat je..haisshh..

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 2:35 PM

pening aku la...! tutup restoran macam ni.

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 2:41 PM

pening ke beb? doktor adele kan ada...hahaha

NenekPenne Says:
August 16, 2011 at 2:53 PM

alahhh kena komen sikit nak tutup restoran...tak rock laaa wey...manja kememeh laa kau SM... pro pic jer ganas...hati ada taman bunga bagai...

dah, dah pegi jumpa doc adele sampai berbuka..

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 3:03 PM

gua muka legend hati cute. mujur ketika ini diriku yang berwajah legend ini sedang duduk bersandar di kerusi empuk sambil diurut dengan suara adele yang penuh kasih sayang...

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 3:56 PM

NP: wakakak kememeh la kan...geli hati i tau lama x dengar word ni..tak sangka profile punya la ganas mengalahkan silkhannazs tapi itu bunga punya taman dalam hati juga ada..
SM:muka legend hati cute..elaborate pls..

owhh adele...kau tolongilah dia..

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 6:29 PM

aku bila tiba bab adele je terus menari zapin, gemalai!

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 6:34 PM

pandai ke ko menzapinkan diri..musykil!

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 6:46 PM

kalau adele punya pasal, aku yang berjiwa zack de la rocha ni pun sanggup...

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 7:07 PM

weii mana satu ni..sekejap zapin, sekejap zack de la rocha..pening haku!

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 7:22 PM

try imagine de la rocha menari zapin, itu la aku kalau depan adele.

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 7:25 PM

aku pasti ko akan silap step..bedebuk! tak de nya adele nak tolong ko bangun...

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 11:10 PM

biar pun langkah ini sumbang, tapi aku tetap tujukan untuk dia, adele. topik jauh lari..!

Lady Windsor Says:
August 16, 2011 at 11:47 PM

lari tak lari, adele dalam ingatan...

SynicalMind Says:
August 16, 2011 at 11:56 PM

nama adele memang relevan dalam semua topik aku...

Lady Windsor Says:
August 17, 2011 at 1:02 AM

makanya lari topik kerana adele adalah diharuskan lah ya?

SynicalMind Says:
August 17, 2011 at 8:11 AM

aku sanggup melarikan topik pada semua entri hanya kerana adele sorang je...