rare!

| Thursday, August 11, 2011 | |
bermula daripada brader ariff.
turun kepada nik.
kemudian berpindah tangan kepada aku.

pemilikan yang saling bertukar tangan dalam masa satu hari.
tapi yang pasti barang-barang ni mempunyai sejarah perjalanan yang panjang.

selagi angin menghembus lembut mengangkat debu-debu di celah-celah bangunan, selagi matahari masih lagi panas membakar rentung kulit warga kota yang berpusuan mencari redha, selagi hujan mampu mendinginkan senja yang keras membaluti dengan kesuraman cahaya. pendek kata selagi hayat dikandung badan la... aku janji, selagi itulah aku akan jaga barang-barang ni sebaik mungkin.

sekarang akulah pemilik barang-barang rare ni.






kat sebelah tu tak tau bangunan apa, kedutaan australia kot. akan cari info lagi.







aku rasa ni la gambar paling mahal, gambar masa raja perlis rasmikan perumahan kos rendah (tahun berapa aku akan cari)

...dapat masa ofis aku tengah sibuk-sibuk nak pindah. sayang sangat kalau benda yang bernilai macam ni masuk dalam tong sampah. gila apa nak buang...!

47 comments:

NenekPenne Says:
August 11, 2011 at 11:20 PM

this is history okay
u simpan barang ni mana tahu beberapa tahun dari sekarang harga dia juta2 wey...
eh dah kaya nanti, pinjam duit eh buat bayar hutang... :)

Lady Windsor Says:
August 11, 2011 at 11:21 PM

kalu ko rasa ta mau pic tu, pi antar kat History On Demand @ Bangsar Shopping Center, tapi aku tatau brape derang bayar untuk sekeping..

NenekPenne Says:
August 11, 2011 at 11:48 PM

kalau i lah kan.. i frame pastu gantung kat rumah...classic u!!!
this is awesome..

Lady Windsor Says:
August 11, 2011 at 11:50 PM

sentimental value sangat!

SynicalMind Says:
August 11, 2011 at 11:51 PM

NP: nak pinjam? mana boleh weh kawan2 pinjam. bagi terus! kaya la katakan.
LW: untuk 20 tahun ni mungkin takkan jual kot. ada satu album, tapi gambar tak complete. satu album lagi ada pada orang lain, esok try mintak. kaya2...
NP lagi: yup, ingat macam tu jugak.

SynicalMind Says:
August 11, 2011 at 11:52 PM

LW lagi: dato' keramat, gelugor, kg melayu majidee jb. semua tempat tu sekarang dah totaly lain daripada gambar.

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 12:13 AM

kg melayu majidee tu aku pernah sesat kat situ..gelugor last visit tahun 95 dan dato keramat minggu lepas aku lalu situ..

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 12:16 AM

rasa seronok kalau kita memiliki sesuatu seperti tak penting tapi bernilai, yang tak dimiliki orang lain juga.

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 12:23 AM

ya..sikap pemilikan dan menghargai nlai sejarah juga kadangkala boleh buat kita jadi kaya...think abt it!

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 12:26 AM

kaya yang bukan material? macamana tu?

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 12:33 AM

kaya ilmu! a picture that speak thousand words..

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 12:36 AM

ya, kaya ilmu. at the same time, perut pun kena isi. zaman sekarang ni kaya ilmu je tak cukup...

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 12:47 AM

ya..kaya ilmu..boleh generate jadi sumber pendapatan tu..ilmu x habis tapi duit habis..tapi betul gak lah, org x pandang ilmu dah la ni sebab sijil phD pun boleh beli melalui online...

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 12:50 AM

hahaaa, memang bullshit! (maaf) jadi, secara automatisnya golongan berilmu yang sebenar ni terpaksa bersaing dengan golongan berilmu yang ada `price tag' untuk mengisi perut? (jangan lupa topik barang rare)

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 1:00 AM
This comment has been removed by the author.
Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 1:01 AM

haaha weii..sian ko sebab aku asyik terbabas kuar topic..back to barang rare..kira barang antik kan...ko simpan lagi 20 tahun, ingat jangan lupa aku tau..hik!

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 1:06 AM

baiklaaaa.....
oh ye, sebut asal barang rare, aku suka tengok barang2 macam ni kat amcorp mall. pernah sembang dengan sorang brader (daytime job dia pensyarah), dia ambik masa dekat dua jam nak unpack barang susun atas meja. dia ni pun aku respek (aku suka respek orang), sebab dia kat situ bukan untuk cari untung berniaga tapi sebab minat...

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 1:12 AM

opocot! ko pon p lepak situ ke...iskk...aku kena musykil neh...sangat merbahaya!!!

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 1:20 AM

bagus! sekali ko respek orang..sepuluh kali orang akan respek ko..

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 9:42 AM

sebab walau pun tak minat, aku suka tengok barang2 antik & rare, memang unik abis. kagum dengan hasil orang zaman dulu. seni jadi elemen penting untuk hasilkan satu benda tak kira sekecil mana pun.

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 10:08 AM

yerp..benda yg tak de kat tempat lain, maybe bleh dapat kat situ..janji rajin survey and bargain..

Mommy Fara Says:
August 12, 2011 at 10:14 AM

Wow! Wow! Wow!

Cool.

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 10:29 AM

antara tempat yang boleh buat aku leka sekejap... lupa nak balik lunch kat rumah!

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 10:37 AM

situ kan ada restoran minang..ada ais krim tapai..tu pun menu 'rare' gak tu yang aku suka..

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 2:50 PM

restoran minang? tingkat atas (tak lari topik). apa yang dirasa dengan lidah, cuma dapat dinikmati ketika itu je. apa yang dilihat dengan mata, disentuh dengan hujung jari, boleh dihayati sampai bila-bila.

NenekPenne Says:
August 12, 2011 at 3:51 PM

dah kaya jangan lupa i tau....

i dulu sejarah dapat A tau... ha ha ha...

cita2 dulu nak jadi ahli kaji sejarah tapi yang ingat cuma 1511 bila portugis datang serang melaka... ada korang ingat?? ada? ada? ha ha ha...

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 4:03 PM

net i pun berpesan-pesan yang sama pada SM...ko kalau dah kaya jangan lupa we alls ya..muahaha!

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 4:10 PM

kalau aku kaya, aku taknak lupa diri dulu. bila dah sedar diri, baru dapat ingat kawan2. 1511 ramai yang ingat sebab angka tu mudah. aku pun suka jadikan kelas sejarah masa untuk aku tidur, walaupun duduk depan!

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 4:29 PM

aku suka kelas sejarah sebab cikgu 'tangan banyak'..keji kan...hahaha!

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 4:35 PM

definisikan? (aku sedia mengeji sama)

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 4:43 PM

kah! kah! kah!..kerana 'tangan banyak' nya itu, aku jadi bersemangat nak fokus bila dia ajar sejarah, bila fokus dapatlah markah bagus..tapi kalu bukan dia yang muka lumayan tu...harus aku kecundang..kejiii sangat sebab pilih muka (bukan pilih bulu) untuk fokus belajar...haishh!

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 4:45 PM

memang `terpuji' mencari fokus dengan bermodalkan muka lumayan. ceh...!

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 4:55 PM

wakakaka...no comment!

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 5:04 PM

patut la dapat A. ini yang dinamakan diskriminasi kecantikan!

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 7:54 PM

kecantikan untuk kebaikan tak mengapa kan...biar aku x cantik, janji markah aku cantik..ahak!

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 8:18 PM

ok, kalau cikgu tu muka barai macam kapcai. macamana pulak? aduui..! (lari topik, get back to the line)

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 8:24 PM

look..it is simple..macam barang antik...tak pun rare spesies..mahal oo..lagi pelik lagi nak tengok..lagi lama lagi bagus..err refer pada barang le..refer pada muka barai macam kapcai..don't judge a bok by its cover..lumrah juga rupa poyo tapi yang poyo itulah yang ada jati diri..aku rasa aku masih dalam track..am i?

Lady Windsor Says:
August 12, 2011 at 8:25 PM

*book

SynicalMind Says:
August 12, 2011 at 11:20 PM

terbaik, dapat melihat menembusi rupa barai tu. pasti kat dalam tu akan jumpa manikam...

Lady Windsor Says:
August 13, 2011 at 1:14 AM

...jumpa manikam...kalau ada...kalau tak ada..cari manikam lain..hahaha!

SynicalMind Says:
August 13, 2011 at 1:18 AM

pergh, memang menikam! (topik!)

Lady Windsor Says:
August 13, 2011 at 1:22 AM

tapi kalau dah namanya manikam, selalunya berharga..dan menikam!

SynicalMind Says:
August 13, 2011 at 1:30 AM

memang tajam!

NenekPenne Says:
August 13, 2011 at 1:41 AM

muka cikgu kena yang ada mari baru ada mari nak belajar...

i dulu sekolah pompuan, bila cikgu lelaki muka ada mari datang mengajar, anak murid semua jadi gediks..damn... tapi i tak laa gediks..i pemalu....ha ha ha...

ha kan, jangan lupa kami yer SM...

Lady Windsor Says:
August 13, 2011 at 1:52 AM

net..bording school? what a coincident..i pun..(opocot..SM memantau tu..kalau kuar topic, nanti kena sound..hahaha..ye SM, jangan lupa we all...)

SynicalMind Says:
August 13, 2011 at 2:09 AM

fokus kawan2, fokus pada topik..!

Lady Windsor Says:
August 13, 2011 at 2:24 AM

haa kan da cakap..hik! hik!