nak cerita sikit

| Wednesday, August 24, 2011 | |
The Malaysian Malay Chamber of Commerce and Industry and also Malay rights groups had previously demanded Prasarana’s stringent contractors requirements were relaxed so that more Bumiputera companies qualified.
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/mrt-bumi-quota-shows-nem-like-nep-say-pakatan-leaders/

*****

Aku dah lama tau. Bukan takde kontraktor bumi ni yang tak mampu buat projek mega, ada walau pun jumlah boleh dihitung dengan jari termasuk jari kaki. Tapi itu lah dia, fenomena dalam Malaysia negara tercinta ni. Nak buat bisnes bukan setakat bermodalkan kemampuan fizikal atau kewangan semata-mata, tapi air liur kita mesti bernilai di mata orang-orang yang tanda tangan mereka laku.

Pernah berdepan dengan kontraktor cakap besar masa meeting yang dia boleh jumpa siapa-siapa je asalkan dia dapat sambung projek. Pergh! Rasa macam nak lari laju-laju dari jauh, lepas tu sliding tulang kering dia, biar terjelupuk bawah meja meeting. Setakat buat rumah 32 unit pun dah tujuh tahun tertangguh, lagi nak cakap banyak..

Panas hati betul la...!

33 comments:

Lady Windsor Says:
August 24, 2011 at 9:27 AM

sabar beb..hari baik bulan baik..tak baik panas hati..
cakap besar macam tu adalah kontraktor cap ayam...bertelur sebiji riuh sekampung, kokok berderai2 ekor terpalit t*%$...

SynicalMind Says:
August 24, 2011 at 9:30 AM

tu beberapa bulan dulu, last month tengok rumah pun macam dua tahun lepas jugak.

Lady Windsor Says:
August 24, 2011 at 9:34 AM

tak payah tengok lah..nanti ko panas hati...
moral of the story: nak beli rumah, kena check dulu developer punya record macam mana...

SynicalMind Says:
August 24, 2011 at 9:36 AM

dah memang kerja aku, kena mengadap...

Lady Windsor Says:
August 24, 2011 at 9:59 AM

isk..kekdahnya...pujuk lah hati tu..

SynicalMind Says:
August 24, 2011 at 10:07 AM

pujuk dengan terapi yang pelbagai...

Lady Windsor Says:
August 24, 2011 at 10:12 AM

ko ada banyak terapi kan, cuma mokok tu jangan dulu la..

SynicalMind Says:
August 24, 2011 at 10:43 AM

sikit-sikit takpe, ni pun dalam proses penghapusan!

Lady Windsor Says:
August 24, 2011 at 10:46 AM

aku sokong...

Mommy Fara Says:
August 24, 2011 at 11:19 AM

Sokong komen LW paling atas.

Bulan baik nie, transform rs baran jd org yg penyabar ye?

=D

SynicalMind Says:
August 24, 2011 at 11:52 AM

MF: memang begitulah, cuma kadang-kala terbabas jugak...

NenekPenne Says:
August 24, 2011 at 12:36 PM

rumah tertangguh sebab developer sibuk beli kereta mewah...standard laa kan...

cuba try SP Setia ...wahhh cantik apartment aku wey.. janji siap 3 tahun, tapi 2 tahun dah siap...

SynicalMind Says:
August 24, 2011 at 12:58 PM

SP Setia, I&P, Glomac... tu semua listed, memang la... nasib yang tak siap-siap tu bukan rumah aku, tapi yang sedihnya rumah untuk rakyat (marhaen) jugak. pokok persoalannya kat sini, kenapa anugerah tu di berikan kepada yang terang-terang tak layak. cuba `imejin' (pinjam perkataan kau) kalau dah tujuh tahun tertangguh!

Lady Windsor Says:
August 24, 2011 at 1:10 PM

SM: jom bakor jer developer tak tepati janji tu..

SynicalMind Says:
August 24, 2011 at 1:15 PM

LW: masalah bukan kontraktor bingai ni sorang je, tapi orang yang bagi kelulusan tu. orang kampung dah tiap-tiap hari tengok rumah yang bakal diorang duduk, selama tujuh tahun tak siap-siap... kamon la, responsible la sikit kan... dah sah sah dia memang takde kemampuan nak siapkan, terminate je la!

NenekPenne Says:
August 24, 2011 at 3:42 PM

kalau untuk golongan yang tak ada ni memang sajer buat lambat...tapi kalau untuk orang kayo...kejap jer siap...

orang tu dah la tak ada rumah, lagi laa developer ni buat mcm ni..

duit rasanya dan jadi shit .....maklum lah dah 7 tahun..

gamaknya korupsi masih tetap berleluasa kat sini... setakat laung je anti rasuah tapi tak ada maknanya.....contoh: si pemakan tempe yang kata mukanya putih tu...

Lady Windsor Says:
August 24, 2011 at 3:49 PM

Sepatutnya blh siap on the time kan. Kalu ikut negeri mana tu, developer buat siap2 br jual..kan ke bagus. Tapi tu le benda yg untungkan rakyat ni derang pandang sebelah mata..

SynicalMind Says:
August 24, 2011 at 3:58 PM

NP: masa meeting tu aku bisik dalam hati... motherfucking bullshit!
LW: rumah kos rendah je. dah la material guna yang kurang standard. workmanship pulak cincai je. macam tu pun tak siap-siap. hancur!!!

Lady Windsor Says:
August 24, 2011 at 4:25 PM

Kesian ko terperangkap antara keinginan utk menolong Dan kerakusan sang developer lintah darat..musti ko suffer masa dlm meeting tu kan...

SynicalMind Says:
August 24, 2011 at 4:29 PM

aku cuma orang kecil, cuma maki dalam hati je...

Lady Windsor Says:
August 24, 2011 at 4:40 PM

Aku doakan one day nanti ko Akan jadi org besar...masa tu harap ko tidak lupa rumput di bumi bila memandang bintang di langit...

SynicalMind Says:
August 24, 2011 at 4:44 PM

agak mustahil, sebab aku seolah terpaksa mendaki dua gunung yang satunya lebih tinggi dari yang satu lagi. aku ni cuma marhaen 3rd class. jauh lagi nak jangkau kelompok 1st class. (ingat lagi statement kita pasal pemisahan kelas masyarakat yang makin jauh?)

Lady Windsor Says:
August 24, 2011 at 8:17 PM

ingat..kita marhaen..tapi kaya bahasa...budi juga aku kira..

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 12:14 AM

kalau aku kaya esok, mungkin bintang-bintang tu semua yang akan memandang pada aku... rumpur jauh di saujana sana...

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 12:23 AM

bagus..jangan ko yg mendongak ke bintang..

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 12:37 AM

cakap pasal bintang, aku teringin nak tengok bintang kat langit KL ni, tapi tak nampak sebab kadar kecerahan malam mungkin pada tahap 5 atau 6 kot...

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 12:54 AM

di kawasan aku ni, jarang nampak bintang tp bulan sentiasa nampak...bulan penuh plak tu...ngeri sehhh....(sah2 ini kuar topik!)

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 1:02 AM

(aku sengaja ajak keluar topik) bulan tu dah memang la nampak. tapi bintang yang paling cerah pun tak boleh nampak kat sini, tenggelam dengan kecerahan cahaya malam. takkan nak tengok bulan kena pakai teleskop kot. kesian kat budak-budak bandar...

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 6:59 AM

itu antara kekurangan tinggal di bandar...x boleh nak menghayati keindahan sinaran rembulan...cheewaahhh feeling gitu..aku cam biasa la..bila fullmoon...memang aku suka...V kannn....

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 8:01 AM

kau memang dah sinonim...

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 8:22 AM

ya..satu macam rasa...

NenekPenne Says:
August 25, 2011 at 9:53 AM

setengah orang hanya laungkan slogan untuk rakyat tapi tengoklah cemana kalau projek untuk rakyat marhaen... ala2 jer buatnya...kejap itu rosak , kejap ini rosak..

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 10:24 AM

aku malas nak cakap banyak pasal ni, sebab tak langsung akan sentuh soal politik yang mana suatu perkara yang dah terang lagi bersuluh. kita semua nampak dan dapat tafsir sendiri walau kita tak punyai kebijaksanaan.