Nagasaki, berhenti...!

| Wednesday, August 10, 2011 | |
The B-29 bomber "Bockscar" reached the sky over Kokura on the morning of August 9 but abandoned the primary target because of smoke cover and changed course for Nagasaki, the secondary target, where it dropped the atomic bomb at 11:02 a.m, August 9, 1945.

...

There was a flash of light, and the very second that it appeared as though the hole was illuminated from corner to corner, a violent gust of wind blew in; we were blown off our feet, dashed against the rocks, and I fainted. Somebody slapped my head, and I regained my senses.

I was shocked: the air-raid shelter, which should have been empty, was full of people with charred bodies; people with ripped flesh, covered in blood; people whose eyeballs had burst out of their sockets; people whose burns had swollen their bodies by two or three times. Everywhere people were wailing, “Give me some water, help me!” I was scared, paralyzed with fear and unable to move. All I could do was scream, “Mummy, help me!”

We could hear a voice crying, “Hey! Who’s there? Somebody kill me!” Who looked and saw one of my older friends, Sakurai sprawled on the ground; his stomach was burst and his intestines were hanging out.

-Sakue Shimohira





...pertama kali aku terjumpa artikel tentang pengalaman mangsa kepada pertembungan dua ideologi bangsa yang gila ni, aku bertujuan nak menulis (taip) dengan lebih banyak lagi. Banyak yang aku nak tafsirkan, ligat kepala aku berfikir. Tapi semakin lama mata aku terpaku pada susunan teks dan imej-imej hitam putih pada monitor aku, semakin aku hilang idea. Aku hilang perbendaharaan kata yang sesuai untuk aku ungkapkan. Hilang, hanyut...

...jejari aku takkan mengetuk mata-mata papan kekunci untuk seketika, damn!

29 comments:

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 12:32 AM

Ya Allah..thought this is 1st time i saw a pic of Nagasaki burning..tu yg 2nd pic..ngerinya..where did u get that? The history that change a world..totally damage..sedihnya! Sejuta kali aku rasa beruntungnya hidup ini..speechless too...

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 12:46 AM

all began from history channel pagi tadi, bout hiroshima bombing. bila sebut pasal bob atom, serta-merta kita akan ingat yang amerika satu-satunya negara yang pernah guna kuasa atom ke atas negara lain. kita kan ingat hiroshima. sringkali memori kita tertinggal untuk mengingati nagasaki. nagasaki not just burned, they become a hell! pada mula aku cuma nak membaca kisah para survivor masa tu. tapi satu kisah je yang aku sanggup baca.

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ Says:
August 10, 2011 at 1:07 AM

kesan bom atom dgn senjata kimia yg rejim sadam husin pekena kt puak syiah tu mana lg teruk ek??

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 1:09 AM

History channel..ni yg buat aku lagi geram dgn TM Unifi ni..history spoke to us..human create something to damage human..menafikan hak manusia untuk hidup..ko ingat The Killing Field? Tengok pic tu buat aku ingat pada budak perempuan yg berlari dalam keadaan badan terbakar tu..mana lagi tempat selamat dalam dunia ni? Sorry...nak gak bitau on 1988 aku ada buat satu 'certikel=cerpen+artikel' pasal Nagasaki effect..kuar kat majalah Dewan Siswa..walaupun tak hidup dalam zaman tu..kesannya terbias pada seluruh umat manusia.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 1:11 AM

kamen..kalau aku tak silap, so far no one can bet nagasaki and hiroshima..(anyone..pls correct me if im wrong)

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 1:20 AM

KAMEN: cuba bagi aku refference pasal tu.
LW: animal kill animal, people kill animal, people kill people. memang history spoke to us, tapi depend on what medium do we heard. aku tak percaya history channel 100%

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 1:31 AM

Betullah tu..bagi 80% je..lagi 20% kena refer lain..in all circumstances..depa ni jaguh dalam semua hal..mana boleh pakai, aku ambik..kalau musykil..abaikan..cumanya dua tiga hari ni aku benci betul baca artikel kat paper saham Asia jatuh teruk sbb pengaruh Amerika..damn shit!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 1:40 AM

(ingat beb jangan lari topik) kalau ada material yang aku anggap karut, aku anggap aku macam tengok drama, tak ambil pusing sangat.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 1:49 AM

hahaha..thanks for remind me..baikklah!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 1:54 AM

esok aku try tengok benda yang aku agak nyampah, saham.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 2:00 AM

x payah tengok...buat sakit hati je!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 8:19 AM

kena jugak, aku terlupa nak ambik tau beberapa perkara yang nampak tak berapa penting.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 8:45 AM

great! kadang2 benda yg x ptg itu tidak blh diabaikan kerana ia membawa kepada penemuan yg lebih ptg..back to nagasaki, sekali lalu x de kena mengena dengan kita pun but if u read between the line...Jepun membuktikan dari keruntuhan itu mereka struggle membina peradaban baru di atas sebuah keruntuhan seterusnya menjadikan mereka maju dan hebat dalam banyak hal terutama teknologi. Bak kata ko la kan, ketepikan skandal seks pemimpim mereka, tapi lihat kesungguhan dan keupayaan mereka!

Mommy Fara Says:
August 10, 2011 at 11:21 AM

Wow! Kejam.
Sekarang lagi kejam.
Lebih kejam bila....
.....masing-masing tutup mata.
Buat tak tahu.
Kan?

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 7:17 PM

LW: eh, aku tak kata apa pun. hahaha..! aku kagum dengan budaya kerja, kesungguhan dan pencapaian mereka. tapi keputusan mereka turut serta dalam kegilaan membina empayar idealogi satu kesilapan besar.

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 7:18 PM

MF: si pelaku memang kejam, yang melihat sambil tutup mulut pun bukan setakat kejam. lebih daripada itu.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 7:29 PM
This comment has been removed by the author.
Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 7:54 PM

nvmn..aku ambik yang baik dijadikan tauladan, yang tak baik dijadikan sempada..part keje dia orang ni memang excellent..tapi kalo tengok derang bersosial...macam s*%l...hahaha!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 10:14 PM

baru aku tau yang remaja jepang ni lebih advance berfesyen daripada barat. ya, mereka juga berjaya dalam hal ini.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 11:21 PM

selain advance berfesyen, mereka juga gemar sesuatu yang eksotik..ko tau tak mereka ini suka makan sirih...di harajuku ada penjual sirih berleluasa...dan pemakannya adalah muda mudi..

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 11:26 PM

gila...! sumpah aku tak tau yang sirih ni dah global sekarang. mungkin ada hikmah dengan sejarah hiroshima dan nagasaki dulu, menjadikan orang jepang lebih berazam, lebih kuat, lebih kebal...

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 11:38 PM

ya...aku lagi tak caya masa dapat tahu mereka makan sirih macam makan kacang kuda..perghh...dah lah rasa sirih macam haper..aku nampak kat sini mereka menghargai sesuatu yang ada sentimental value..kehancuran nagasaki dan hiroshima sampai kini diperingati..mereka meraikan kemodenan sambil pada masa sama tidak melupakan masa silam, sebab itu mereka jadi masyarakat yang kuat dalam banyak aspek...balance indeed!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 11:45 PM

aku rasa, satu-satunya bangsa dalam dunia yang berfikiran sebegitu. kata orang; let gone, be by gone. tapi mereka tetap kenang tragedi ni sampai ke generasi muda sekarang, tapi pada masa yang sama mereka masih lagi rasa mereka perlu bangkit waima mereka adalah antara peneraju penting dalam pemodenan peradaban dunia pasca WWII.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 11:51 PM

Gotcha!! u absolutely right.

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 11:54 PM

agak malang sedikit sebab mereka bukan sebangsa atau seagama dangan kita... hadi, kita hanya memuji dari sini, sambil `serba sedikit' cuba menjadi seperti mereka.

Lady Windsor Says:
August 11, 2011 at 12:00 AM

sekurang-kurangnya kita tak hanyut..kita follow the flow...more better than down under the stream..

SynicalMind Says:
August 11, 2011 at 12:02 AM

or worse, going upstream...

Lady Windsor Says:
August 11, 2011 at 12:28 AM

yerp!

SynicalMind Says:
August 11, 2011 at 12:34 AM

...sigh!