miles si labah-labah

| Friday, August 05, 2011 | |


Spiderman dengan wajah baru? Selepas Peter Parker yang berasal dari Queen yang dimatikan daripada mengisi sut bodoh jelmaan labah-labah radioaktif di kota metropolitan New York sejak hampir 40 tahun, sekarang watak imaginasi hasil idea si setan Stan Lee dan si bebal Steve Ditko ini akhirnya dipegang oleh remaja negro berdarah Latino dan African-American.

Gila babi punya idea! Watak adiwira yang selama ni dimonopoli lelaki (segelintir perempuan) Caucasian memang dah jadi icon sebahagian besar penduduk dunia, boleh ke diorang terima? Mungkin tak mustahil kot memandangkan rakyat Amerika bodoh tu pun sanggup pangkah kat kertas undi untuk naikkan Barrack `The Obey' Obama jadi presiden.

Dan aku harapkan jugak si Miles Morales yang jadi `monkey in a spidey' ni boleh bertahan lama dan jadi turning point untuk proses penerimaan dunia kepada watak-watak adiwira yang lebih universal walaupun mungkin ada agenda tersirat.

Situasi kat Malaysia ni pulak aku tak kompom lagi. Sanggup ke orang Melayu menerima seseorang yang bukan Melayu sebagai pemimpin, atau persoalan yang lebih besar lagi sebagai Perdana Menteri? Aku tak kisah, asalkan dia (he or she) beragama yang sama dengan aku dan kekal bersih segala-gala.

Dan yang lebih penting lagi ialah sejauh mana kaum bukan Melayu ni sanggup berasimilasi dan menyerapkan ke dalam budaya mereka seberapa banyak norma-norma Islam dan sedikit budaya peribumi ke dalam kehidupan seharian sebagaimana orang negro di Amerika menyerap budaya tempatan ke dalam kehidupan mereka sekaligus meninggalkan sebahagian besar amalan mereka seperti amalan nenek moyang mereka di tanah Afrika ratusan tahun sebelumnya.

...boleh kot, tapi mungkin memakan tempoh sehingga beberapa generasi. Siapa tahu.

8 comments:

Mommy Fara Says:
August 5, 2011 at 10:49 AM

Wow! Berani ke kalau mcm tu?

SynicalMind Says:
August 5, 2011 at 10:52 AM

...terlintas dalam fikiran!
benda ni ada pro & kontra, cuma kita yang tak sedia. biasa la, macam yang aku sebut sebelum ni, bila berbalik pada pokok persoalan kaum dan agama, terus jadi kompleks nak huraikan. apa pun, miles morales ni cuma contoh terdekat je. amacam?

Mommy Fara Says:
August 5, 2011 at 11:57 AM

Jom tanya Melayu yg duk Singapore tu. Bahagia tak diorang? Nampak mcm bahagia je. Klu bahagia, bolehlah set mind dgn bersedia.

Ye tak?

SynicalMind Says:
August 5, 2011 at 12:02 PM

masa di JB dulu, walau pun terpisah dengan selat (yang kotor), tapi aku dapat rasa meLAYU sana tertindas, tapi malangnya meLAYU sana masih memandang rendah melayu sini.
bab sedia atau bahagia tu, fara kena paham entri kat atas (pandangan aku je) pasal proses salin kulit. apa kata kalau kat S*ng*p*r* sana sejak zaman Lee Kuan Yew bawak la ke anak dia ni, prime minister diorang ni Islam serta berbudaya, berfikiran dan berideologi yang lebih dekat dengan melayu sendiri? mungkin kita dapat result yang beza dengan sekarang.

Kakzakie Says:
August 5, 2011 at 1:57 PM

Kakak mencelah sedikit jangan marah. Keluarga kakak semuanya tinggal di sana tapi serious mereka tak memandang rendah Melayu di sini (tak tahu org lain). Mereka mengidam utk tinggal di sini dan boleh katakan semua keluarga kakak yg tinggal di sana ada membeli sebuah rumah di JB. Cuma kerakyatan saja S'porean tapi memang benar mereka rasa terasa menjadi bangsa kelas ke2 di sana.... Sedih.... bayangkan uniform sekolah mana ada tutup aurat. Pergi sekolah buka aurat hari-hari walau sebenarnya kalau tidak ke sekolah semuanya menutup aurat.... (sorry terpanjang pulak)

SynicalMind Says:
August 5, 2011 at 2:45 PM

maaf kak, saya lupa letak perkataan 'majoriti'. majoriti memandang rendah pada melayu di sini, tapi ni situasi 10 tahun dulu. pasal kelas kedua tu saya setuju. kita di sini pun turut terasa pedih bila tengok keadaan saudara kita.

Mommy Fara Says:
August 5, 2011 at 3:27 PM

Nak mencelah gak! Hehehehe...

Saya pun pnh duduk Jb n keje sana. Dan mgkn rsnye ade terbiase dgn segelintir org melayu sana. Tak tahu keadaan sepenuhnye sbb sy cume jumpe segelintir.

Hakikatnye, yg segelintir tu mcm tuan blog nie ckp le...MEMANDANG RENDAH MELAYU MALAYSIA. Sepanjang sn, mmg tak jumpe lgsg Melayu sana yg...entahlah ye?

Jd, pada anggapan sy....mereka memandang enteng pd kite nie mgkn SEBAB TERLALU BAHAGIA duduk di sane kot?

Cume takut, bile Msia digapai pemimpin spt Spore sane....susah nak bidas isu LARANGAN AZAN SECARA TERBUKA dll.

SynicalMind Says:
August 5, 2011 at 3:55 PM

Fara, boleh jelaskan terma 'terlalu bahagia' tu? Pasal azan (atau yang menyentuh sensitviti beragama) mungkin tak timbul kalau pemimpin tu Islam. Bukan macam Lee Hsien Loong atau Goh Chok Tong, sekadar contoh...