mak nyah!

| Thursday, August 25, 2011 | |

Angkara tapai mak nyah ni la, aku nyaris-nyaris lupa beli air tebu...!
Nasib baik sempat singgah bundle usha jeans...

21 comments:

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 12:37 AM

mwahahaha...tulen ke tu bang!

..ingat tak dialog ni..
"...tulen bang..!"

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 12:39 AM

tapai ni tak tau tulen ke tidak, sebab nak buat sahur kang. kalau yang penjual tu, aku pasti tulen walau pun aku tak tanya, sebab takut kena tumbuk...

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 12:50 AM

hahha..cer buat2 tanya..err bape hengget tu?

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 12:53 AM

rm2, mahal tak? sedap ke tidak aku tak tau lagi. sebenarnya aku jarang beli tapai kat sini sebab semua packing jenis mak nyah macam ni...

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 1:00 AM

kira ok la harga manja2 kat KL...kalau kat kampung aku lima posen je tu..ko nak buat sahur?

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 1:04 AM

haah, simpan dalam peti sejuk. memang tak boleh tahan beb! petang tadi teringat kat entri kau, tu yang ghairah beli sampai hampir lupa air tebu.

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 6:55 AM

kan..makan benda2 macam ni buat aku rasa humble dan be my own way..

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 7:59 AM

tapi macamana dengan gabungan parmesan tu, tak hilang ke ciri-ciri aslinya?

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 8:18 AM

mungkin berubah sikit, tapi saja added value pada tapai yang sudah sedia ada value tu...bagi new look pada makanan eksotik tu..kalu tapai beras NP kata sedap makan dengan eskrim vanilla, so yg tapai ubi ni sedap juga makan dengan parmesan...tapi kena goreng dulu..

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 8:20 AM

aku lebih suka mengekalkan ciri rasa dan rupa yang original. ni pun memandangkan kecur air liur je aku beli. kalau hari biasa aku setakat lalu je tengok tapai bungkus plastik ni...

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 8:28 AM

maksudnya kau memang beli yang tulen tu..kalau tidak tulen, rupanya tidak cantik macam tu..aku suka yang lembut2 sikit..kalu keras rasa macam makan ubi kayu mentah...

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 8:35 AM

nasib baik rasa pun ok je. daun pisang kat dalam tu dah menyelamatkan keadaan.

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 8:44 AM

walaupun daun pisang tu aksesori, tapi ada manfaatnya...orang dulu semua benda ada fgalsafah..kenapa daun pisang sentiasa jadi alas...walaupun untuk tapai..

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 9:10 AM

...kenapa makan sate kena ada bawang dan timun.

NenekPenne Says:
August 25, 2011 at 9:48 AM

tapai... cendol pulut tapai pun sedap..ooh i tak minum cendol laa pulak...

bawang dan timun untuk mencerna kabon2 yang melekat di satay2 tu.. i read somewhere about this....

Mommy Fara Says:
August 25, 2011 at 9:55 AM

Sahu rmkn tapai? Tak bisa lak perut tu?

Ehem...ehem...kurangkan minum air tebu demi mengelakkan diabetes.

Kesihatan kena jaga.

=D

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 9:58 AM

"SynicalMind said...
...kenapa makan sate kena ada bawang dan timun."

SM: untuk neutralkan carsinogen (bahan bakar dalam arang) yang digunakan untuk membakar sate..kalau ada air kelapa lagi bagus...timun bersifat penyejuk..sekali gus membersihkan sisa2 bahan bakar yang kita makan bersama sate..

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 10:22 AM

NP & LW: yes, jawapan sama yang aku dapat daripada kawan aku seorang chef tak bertauliah.
MF: sahur makan tapai sikit je, nak buat hilang kecur. bulan puasa ni minum air tebu feel dia lain macam sikit. memang mari la orang kata...

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 10:35 AM

hahaha..okeh! okeh! esok lepas raya aku make sure ada air tebu bila ko datang openg haus rumah aku...

SynicalMind Says:
August 25, 2011 at 10:38 AM

terbaik, my buddy!

Lady Windsor Says:
August 25, 2011 at 10:48 AM

noted!..