korban

| Monday, August 08, 2011 | |
Horatio Caine
Mac Taylor
Seeley Booth
Richard Castle
Jethro Gibbs

watak, agensi dan bidang tugas yang sedikit berlainan. tapi ada satu persamaan ketara. perlu ke menjadi lelaki yang tak bahagia dalam kehidupan berkeluarga semata-mata nak bergelar hero dalam skrin tv? ah, hollywood sebagai titik fokal industri sinema dunia dah semakin ketandusan idea! sangat cliche dalam memasukkan elemen emosi ke dalam karakter seorang lelaki dewasa yang bertanggungjawab menyelamatkan nyawa.

...mujur aku cuma lelaki biasa-biasa yang kerja seharian aku takde kaitan dengan selamatkan nyawa orang lain terutama cikaro-cikaro yang suka pakai see-thru dress! kalau tak, mesti ada sesuatu yang aku mesti korbankan.

39 comments:

Lady Windsor Says:
August 9, 2011 at 3:06 AM

emotion is always a best element to please our attention...

SynicalMind Says:
August 9, 2011 at 5:57 AM

yup, right. but please do it in a different way. be more creative la. tak best pulak tengok (bukan tonton) lima orang lelaki dewasa dengan masalah peribadi yang sama.

Lady Windsor Says:
August 9, 2011 at 7:06 AM

kalau letak ramai lagi hero lain from hollywood..stereotype sangat..but that was the secret pada pembikin siri2 berkenaan..heret emosi penonton..as for me, CSI is to refer abt forensic je, mana tau one day later terkena transfer ke dept berkaitan..maunya pucat hari-hari ngadap kes jenayah, minta simpang eh..

SynicalMind Says:
August 9, 2011 at 9:23 AM

evidence don't lie. ada orang suka bekerja dengan mayat sebab jasad kaku cuma tau menyatakan kebenaran, terpulang pada kita nak mencari. aku juga lebih senang bekerja dengan helaian kertas, garisan vektor atau titik2 atas muka bumi berbanding melayan kerenah 'mayat hidup' yang pelbagai.

Lady Windsor Says:
August 9, 2011 at 10:35 AM

Yerp...better to deal with someone frozen rather than something breath..,aku hari2 deal dgn segala bagai orang…tu yang rasa nak jadi vampire…
Back to the entry..they purposely create main actor untuk jadi fenomena…propaganda cara halus..macam supermankan, ada kanak2 nak jadi macam mamat spender kat luar tu, terjun sana sini..mak bapak yg haru..Cuma hero yang lima kerat tu..bijak la (konon) bermain dengan emosi…I bet u, pompuan suka tengok citer ada elemen emosi..

SynicalMind Says:
August 9, 2011 at 12:06 PM

you've got the point here. keep aside about their fucking propaganda or anything else that we already know. there's a two type of viewer. the one that watch the screen using their bared eyes, and another one using their screaming melted brain. tapi, surprisingly ada lagi perempuan yang still akan tengok (bukan tonton) kalau kita letak ronaldinho sekalipun sebagai watak detektif baik.

Lady Windsor Says:
August 9, 2011 at 12:26 PM

nope im not...sangat tak sesuai..if i may say: sama macam jadikan mr bean sebagai SB dalam siri detektif..weird things. Nowadays kena selektif sket kalau nak menonton, kita tak sepatutnya jadi tempat longgokan cerita x de kualiti. From my POV, ada gak siri tv yg bagus specially for kids..certain series @ story flunce them a lot..i mean, they learn something from the cerita kanak-kanak itu.

SynicalMind Says:
August 9, 2011 at 1:03 PM

"longgokan cerita tak berkualiti"
-it's bout market and demand. they try to fulfill out demand on this kind of trash. semakin hari kita semakin suka dengan sampah. ya betul, kita mesti bersikap selektif sedikit dalam menonton. tapi sejauh mana kita dapat kawal demand yang secara direct akan affect pada bahan tontonan kita? tak cukup sekadar tukar channel kalau tak suka.

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ Says:
August 9, 2011 at 1:12 PM

gua cuma kagum dgn cara dieorg selesai kes....termasuk dgn gadis2 sexy dalm cite tu..perghhhh...........

tp btul la, sume ada mslh..nk bg menarik skit, tu yg sumbat skali justin bibior tu sbgai budak bermaslah...eleh, pasni taruk la lady gaga pulak

Lady Windsor Says:
August 9, 2011 at 1:14 PM

wwarghh...ni kalau nak discuss mau jadi forum eh...ok simple..beauty is in the eye of the beholder...back to tv series which is reflect good will or not..aku yakin mak bapak yg ada rasa tanggungjawab, tak mau fikiran anak mereka kena racun duniawi, akan pastikan anak depa tengok citer yang baik...and we as an adult, sure tahu apa taste kita nak tengok..if im not mistaken we hv abt almost 100 chanel la ni, tinggal lagi pilih dan bayar..yang tetap kaya ananda krishna weii tokei astro tuh...

aloy_paradoks Says:
August 9, 2011 at 4:51 PM

klise itu terjadi kerana ia benar.

SynicalMind Says:
August 9, 2011 at 6:56 PM

KAMEN: haha, macam sial. gua seriau lu petik nama justin bebal muka cute mintak kena tumbuk tu.
LADY: memang, kang takde la namanya komen kalau dah panjang2. satu lagi kesimpulan tanpa penyelesaian?
ALOY: tapi tv kan salah satu terapi mental, kenapa tak cuba lari dari kebiasaan?

Lady Windsor Says:
August 9, 2011 at 7:03 PM

kesimpulan dengan penyelesaian:...tak pun, jangan ada tv kat rumah..kecuali radio jer untuk dengar berita dan hal ehwal semasa..caya dak kalau aku bitau ada orang kat rumah dia x dak tv, cuma ada radio dan anak-anak dia pandai gak sekolah..

SynicalMind Says:
August 9, 2011 at 10:55 PM

sekarang ke? sumpah aku tak percaya. kecuali kalau kau katakan itu dalam kehidupan 50 tahun dulu.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 12:50 AM

it was 15 yrs back..one of my neighbour..kalu aku sebut nama dia mesti ko tau sapa orang ni..masa tu dia dok di cameron highland..kalu tak silap arwah mak aku bitau, dia jadi DO kat tanah tinggi tu. Pagi-pagi sebelum masuk opis dia p jogging and lepas jogging singgah pasar basah sambil layan penjual ikan kat situ..rumah dia takdak tv kecuali radio dan bahan bacaan bercetak, dia x mo anak dia terdedah dengan anasir subversif kat tv sebab kecil lagi..la ni aku tatau dia masih buat sekatan macam tu atau tak sebab dia dah dok KL, bercampur dengan group yang agak aktif berpersatuan..

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 12:53 AM

15 years back and the that kind of remote area. tapi sekarang? aku tak pasti janis sekatan (atau didikan) macamana yang dia buat.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 1:38 AM

ni kira out of topic le kan..dia memang x beli tv pun tapi anak2 dia bebas dengar radio and baca paper. dia beli banyak bahan bacaan letak kat rumah..masa tu cameron highland sejuk gila macam oversea beb. la ni hampasss..so aku kira dia didik anak ikut sistem sendiri bila kat rumah, di sekolah budak2 tu ikuti pembelajaran macam biasa. Mungkin skarang dah ada tv le kot sebab dia pun pernah gak kuar tv..

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 1:45 AM

siapa orang tu? colonel sanders? (sori, melawak)

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 1:52 AM

hahaha..no way! dia marhaen je, macam aku!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 8:22 AM

marhaen yang yang akal boleh duduk sama dengan pemikir yang lain.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 8:53 AM

like!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 7:23 PM

marhaen: terma yang aku tak suka tapi kerap guna.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 7:51 PM

suka x suka, kadang kala kena guna juga terma tu untuk menepati maksud..

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 10:15 PM

rasa macam ada batasan kasta pulak

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 11:26 PM

..ko je rasa cenggitu..

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 11:27 PM

mungkin...
tapi aku harap terma ni lebih kepada penghargaan.

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 11:42 PM

yerp..ingat tak pasal orang pandai tak akan mendabik dada dia pandai..diam-diam ubi berisi..bukan macam ayam betina bertelur sebiji riuh sekampung...

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 11:47 PM

...ya. cuma sedikit terkilan sebab mereka marhaen genius sebegini jarang dihargai seperti yang sepatutnya. orang kita...

Lady Windsor Says:
August 10, 2011 at 11:53 PM

use to it. kita kena terima hakikat...walaupun terdera!

SynicalMind Says:
August 10, 2011 at 11:58 PM

sama macam nak ubah sikap driver samseng kat atas jalan, mungkin memakan beberapa generasi untuk kita membentuk budaya menghargai orang yang sepatutnya.

Lady Windsor Says:
August 11, 2011 at 12:13 AM

tu semua kerja yg makan masa bertahun..kita disiplin, kita kena langgar juga..apatah lagi kalau x disiplin..tp kalau ko berpeluang p korea, larut malam macam mana sekalipun, walau jalan raya sunyi sepi, pemandu akan tetap berhenti ketika lampu merah..patuh kepada undang2 dan mereka menghargai nyawa sebenarnya.

SynicalMind Says:
August 11, 2011 at 12:16 AM

memakan masa berapa lama untuk didik pemandu sapai macam tu? atau pun disiplin memang dah jadi teras dalam budaya mereka.

Lady Windsor Says:
August 11, 2011 at 12:31 AM

aku boleh kata mereka lahir dengan disiplin..peradaban memperlihatkan bangsa yang bangkit dari sebuah keruntuhan mempunyai kekuatan untuk memajukan diri..mereka tak akan sekali lagi mensia-siakan hidup..

SynicalMind Says:
August 11, 2011 at 12:36 AM

"lahir dengan disiplin"
...setuju, kita tak dapat bayangkan betapa teruk mereka jatuh masa krisis korea-jepun dulu atau pun masa pendudukan amerika dulu, sehinggalah kepada perpecahan utara dan selatan. itu yang mengajar mereka maksud disiplin akan membantu mereka terus survive.

Lady Windsor Says:
August 11, 2011 at 12:56 AM

ya..satu hal lagi aku salute..harakiri..bukan aku sokong suicide or whatever yang sama waktu tapi maruah diri..memang x boleh praktik lah kat malaysia ni..see what happen to their politician yg involve dengan scandal sex atau mana-mana scandal, terus letak jawatan dan x akan muncul2 lagi...kalau kat sini..ada mereka kesah? janji dapat habuan dan pangkat...maruah terus ketepi...iskk aku ta mau la cakap lebih2..bahaya beb! anyway mungkin tidak tepat untuk menyamakan maksud harakiri dalam keadaan skandal politician mereka ni sebab harakiri basically practice by their warior@ninja kan..tapi spiritnya sama...malu dengan kekurangan/kekalahan yang tidak sepatutnya berlaku..lebih baik mereka berundur cara terhormat..ko ada baca Sun Tzu: Art of War?

SynicalMind Says:
August 11, 2011 at 1:02 AM

aku baca tajuk dan kulit belakang je. hahahaa...! harakiri, sebab mereka bekerja (atau berjuang) dengan membawa bersama ketinggian maruah tu. yang aku rasa diterapkan secara konsep spiritual samurai. mereka amat mementingkan maruah walau hanya dengan sehelai rambut yang terpotong semasa bertempur. dan mereka memang tak sanggup menanggung aib kalau mereka maruah mereka tercalar. you'd better die rather than quit...

Lady Windsor Says:
August 11, 2011 at 1:07 AM

kan! aku suggest ko baca Sun Tzu...

SynicalMind Says:
August 11, 2011 at 7:36 AM

i will...

Lady Windsor Says:
August 11, 2011 at 9:15 AM

great!